TECH

Här är ”bärbara Playstation 5” – men det finns en hake

En Playstation 5 bredvid nya Project Q.
En Playstation 5 bredvid nya Project Q.

Med Project Q ska Sony ta upp kampen med handhållna konsoler som Nintendo Switch och Steam Deck. Men det finns många frågetecken kring dess begränsningar.

Publicerad Uppdaterad

Project Q ser ut som om Sony delat en PS5-kontroll på mitten och monterat en skärm mellan halvorna. Likt Dualsense-kontrollen till Playstation 5 har Project Q stöd för adaptiva triggerknappar och haptisk återkoppling. 

Project Q.
Project Q.

8-tumsskärmen, en lcd, kan återge spelen i 1080p och 60 fps. Sony har än så länge inte sagt vad Project Q kommer att kosta, men att företaget valt lcd framför oled kan möjligen vara för att pressa priset. 

Det här är nämligen ingen fristående konsol likt Nintendo Switch eller Valves Steam Deck (eller likt Sonys äldre konsoler som PSP och Vita). För att använda den måste spelen vara installerade på Playstation 5 och strömmas till Q över wifi. Den är mer att betrakta som en kompanjon till PS5: om tv:n är upptagen kan användaren istället välja den mindre skärmen. På så vis påminner den mer om Nintendos jätteflopp Wii U, vilket möjligen inte bådar så gott för Sony. 

Ett trumfkort kan förstås bli möjligheten att streama spel över molnet, via wifi eller 5g. Både spel- och telekombranschen – inte minst Ericsson – tror starkt att det senare alternativet kommer att slå igenom på bred front. Men märkvärdigt nog sa Sony under sitt Playstation Showcase den 24 maj inget om att Project Q ska utrustas med den funktionen. 

Project Q släpps senare i år

Att fjärrspela PS5-titlar är redan möjligt: allt som krävs utöver en Playstation 5 är en handkontroll och en vanlig mobiltelefon eller dator. 

När Project Q släpps senare i år kommer den sannolikt att heta något annat, och kanske har några av frågetecknen då rätats ut. 

Playstation Showcase innehöll utöver Project Q också demonstrationer av en hel del spel. Utvecklaren Bungie visade en trailer för Marathon, ett slags fortsättning på det spel med samma namn som företaget gjorde innan de slog igenom med spelserien Halo. Dessutom är en remake av klassikern Metal Gear Solid 3: Snake Eater på gång.