TECH

Svenska minikonsolen med vev lyckas mot alla odds

En gul liten spelkonsol som heter Playdate, ligger på en vit bakgrund
Den lilla spelkonsolen Playdate.

Med pippigul svensk design, retrografik och en vev liknar fickmaskinen Playdate ingen annan. Men det märkligaste av allt är kanske att konceptet inte bara fungerar – utan till och med har hittat en entusiastisk publik.

Publicerad Uppdaterad

Nästan allt talar emot Playdate. Det är en bärbar spelkonsol, liten som en halv smarttelefon, med monokrom skärm utan bakgrundsbelysning. Den släpps på en marknad som domineras av Nintendo Switch och nya ambitiösa tillskott som Steam Deck. I den senare har utvecklaren Valve pressat in en hel pc i fickformat. För att inte tala om superkreddiga hårdvarubolaget Analogue, som med sin Pocket-maskin ger nytt liv åt gamla Game Boy-kassetter. Det har aldrig varit lättare att spela sina favoritspel – både de moderna och de klassiska – på en portabel enhet.

Playdate släpptes under våren 2022. Ett år senare borde den vara bortglömd, död och begraven, krossad under tyngden av all konkurrens. Men Panic, det lilla företaget bakom Playdate, har fortfarande fullt upp med att leverera konsoler och räknar med att ha sålt 50 000 enheter vid det här laget. Om det är en blygsam siffra så är antalet spel som redan släppts till Playdate desto mer häpnadsväckande: en bra bit över 200. Ett engagerat community har börjat växa fram kring den lilla knallgula konsolen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här