TECH

EU säger ja till Microsofts köp av speljätten

Microsofts ordförande Brad Smith. Arkivbild.
Microsofts ordförande Brad Smith. Arkivbild.

EU säger ja till Microsofts köp av spelgiganten Activision Blizzard. Men än är inte alla hinder avklarade för att affären ska gå i lås.

Publicerad

Microsoft vill köpa Activision Blizzard för 69 miljarder dollar, motsvarande drygt 700 miljarder svenska kronor. Den potentiella affären skulle vara den största hittills i spelindustrin och en av de 30 största företagsaffärerna någonsin. Det skulle också ge Microsoft, med Xbox som spelflaggskepp, potentiell ensamrätt till väldigt populära titlar som Call of duty, World of warcraft och Candy crush.

En rad olika länder och organisationer har protesterat med hänvisning till oro för att köpet skulle göra Microsoft för dominanta på marknaden, däribland EU. Men nu meddelar unionen att köpet får grönt ljus.

Affären är dock fortsatt avhängig godkännande från bland annat brittiska myndigheter, som meddelade i slutet av april att de vill stoppa affären. Även amerikanska instanser har meddelat att de är tveksamma, i augusti ska köpet upp för diskussion i handelsmyndigheten FTC.