Digitalisering

Så har du aldrig sett Grand Theft Auto 5 förut

Grand Theft Auto 5 släpptes ursprungligen 2013, men spelet uppdateras fortfarande. Foto: Media
Grand Theft Auto 5 släpptes ursprungligen 2013, men spelet uppdateras fortfarande. Foto: Media

Snart 10-åriga Graft Theft Auto 5 har fått en strålande uppdatering. Nu häpnar spelare över det förbättrade stödet för raytracing – som ger nästintill fotorealistiska ljusreflektioner.

Publicerad

Den beräkningstunga renderingstekniken strålspårning – raytracing på engelska – har blivit en allt hetare trend i spelvärlden under de senaste åren. 

Tekniken används för att räkna ut hur ljuset rör sig och påverkar andra objekt i spelen. På så sätt kan man bättre simulera hur ljusstrålarna skulle bete sig i en naturlig miljö. Det används bland annat för att skapa skuggor, dagrar och spegelbilder på ett mer fotorealistiskt sätt.  

Otroligt detaljer i grafikena

Exakt hur effektfull raytracing-tekniken kan vara framkommer med all önskvärd tydlighet i en ny patch till Playstation 5- och Xbox Series X-versionerna av Grand Theft Auto 5. 

Spelet är nästan tio år gammalt, men uppdateringen har gett titeln en vitamininjektion som heter duga. Detta i form av extremt detaljerade ljusreflektioner som ger en kusligt naturtrogen effekt när spelaren går fram till fönster eller andra blanka ytor.

Strålspårning är förvisso inget nytt i GTA 5, och har tidigare använts för att simulera hur ljus kan studsa på flera ytor innan det når spelarens ögon. Men den nya uppdateringen tar raytracing-tekniken till en ny nivå.

Funkar enbart i 30 fps

Det finns en baksida: För att kunna se reflektionerna med den här detaljnivån måste man slå på Fidelity Mode-läget, som visar spelet i 30 bildrutor per sekund (fps), i stället för 60 fps.

Uppdateringen har än så länge bara nått Playstation 5 och Xbox Series X. Det återstår om det utökade raytraycing-stödet även kommer till PC-versionen av spelet längre fram.