TECH

Halvledarjätten Nvidias kan skriva börshistoria efter raketlyft

Rapportlyftet för Nvidia på 2 350 miljarder kronor skulle bli historiskt rekord vad gäller ökat börsvärde på en dag om det håller i sig under torsdagens handel på Wall Street.

Halvledarjätten Nvidias – en av vinnarna på utvecklingen av artificiell intelligens (AI) – kan skriva börshistoria med ett rapportlyft på 29 procent. Ökningen av Nvidias marknadsvärde på motsvarande 2 350 miljarder kronor blir om den håller i sig den största någonsin på en dag för ett bolag på Wall Street.

Publicerad Uppdaterad

Bolagets lyft hänger samman med en kraftig ökning av efterfrågan på teknik och utrustning till tillverkning av artificiell intelligens (AI). Nvidia är bland annat ledande tillverkare av grafikprocessorer och moderkort till datorer, spel och AI-program. Och den starka efterfrågan på just AI-teknik fick Nvidia att i sin kvartalsrapport efter New York-börsens stängning i onsdags att höja försäljningsprognosen för kvartalet som avslutas i juli till 11 miljarder dollar. Det kan jämföras med snittprognosen bland analytiker före rapporten på 7,2 miljarder.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här