TECH

Halvledarjätten Nvidias kan skriva börshistoria efter raketlyft

Rapportlyftet för Nvidia på 2 350 miljarder kronor skulle bli historiskt rekord vad gäller ökat börsvärde på en dag om det håller i sig under torsdagens handel på Wall Street.
Rapportlyftet för Nvidia på 2 350 miljarder kronor skulle bli historiskt rekord vad gäller ökat börsvärde på en dag om det håller i sig under torsdagens handel på Wall Street.

Halvledarjätten Nvidias – en av vinnarna på utvecklingen av artificiell intelligens (AI) – kan skriva börshistoria med ett rapportlyft på 29 procent. Ökningen av Nvidias marknadsvärde på motsvarande 2 350 miljarder kronor blir om den håller i sig den största någonsin på en dag för ett bolag på Wall Street.

Publicerad Uppdaterad

Bolagets lyft hänger samman med en kraftig ökning av efterfrågan på teknik och utrustning till tillverkning av artificiell intelligens (AI). Nvidia är bland annat ledande tillverkare av grafikprocessorer och moderkort till datorer, spel och AI-program. Och den starka efterfrågan på just AI-teknik fick Nvidia att i sin kvartalsrapport efter New York-börsens stängning i onsdags att höja försäljningsprognosen för kvartalet som avslutas i juli till 11 miljarder dollar. Det kan jämföras med snittprognosen bland analytiker före rapporten på 7,2 miljarder.

Nvidia-rallyt i terminshandeln efter det att Wall Street stängt på onsdagen på 29 procent lyfter börsvärdet på halvledartillverkaren med 219 miljarder dollar, enligt Bloomberg. Det motsvarar 2 350 miljarder kronor.

Det tidigare rekordet i kurslyft på en börsdag sattes av Iphonetillverkaren Apple i höstas när Iphonetillverkarens börsvärde lyfte med 190,9 miljarder dollar den 10 november.

40 procent av svensk BNP

Det potentiella rekordlyftet Nvidia nu kan slå motsvarar 40 procent av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) 2022. Och tittar man på Stockholmsbörsen får man lägga ihop hela ABB:s, Atlas Copcos, Investors och AB Volvos totala börsvärde för att komma upp i motsvarande belopp.

Nvidias aktie hade redan före rusningen efter rapporten i onsdagens efterhandel lyft med över 100 procent. Och Nvidia närmar sig nu den exklusiva 1 000-miljarder-klubben på Wall Street med stormsteg med ett börsvärde på 974 miljarder dollar om rapportrallyt i efter rapporten håller i sig under torsdagens handel.

Det var framförallt denna oväntat positiva prognos som förklarar det ökade suget efter Nvidia-aktien bland investerare.