TECH

Fingerprints Carlström går vidare till Högsta domstolen

Johan Carlström, tidigare storägare, styrelseordförande och vd i biometriföretaget Fingerprint Cards har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen efter en dom i Svea hovrätt. Arkivbild.

Fingerprints tidigare vd Johan Carlström har i både tingsrätt och hovrätt dömts till fängelse för insiderbrott. Domstolarna har också beslutat att staten förverkar miljonbelopp.

Publicerad Uppdaterad

Nu vill Carlström att Högsta domstolen tar upp ärendet, rapporterar Dagens Juridik.

I slutet av november i fjol fälldes Johan Carlström av Svea hovrätt. Han dömdes för grova insiderbrott under åren 2013–2014 i biometriföretaget Fingerprint Cards.

Hovrätten ändrade delvis tingsrättens dom och dömde för ytterligare ett insiderbrott som begicks i augusti 2013. Hovrätten bestämde att Carlström inte fick behålla vinsten från det brottet och förverkandebeloppet beslutades till 3 709 703 kronor. I tingsrätten handlade det om 1 457 810 kronor.

Hovrätten ändrade däremot inte tingsrättens dom på 1 år och 6 månaders fängelse.

Nu har Carlströms ombud lämnat in en begäran om prövningstillstånd till Högsta domstolen, skriver Dagens Juridik.

Carlström yrkar i första hand, på grund av grovt rättegångsfel, att HD undanröjer hovrättens dom och återförvisar målet. I andra hand vill han att hovrättens dom ändras och att åtalet ogillas, antingen helt eller i alla fall till icke frihetsberövande straff.

Carlström vill också att HD ändrar beslutet om förverkande och att han får sina rättegångskostnader i lägre insatser betalda.

Fingerprint-åtalet

Dömdes för grovt insiderbrott

I september 2015 åtalades fyra personer för insiderhandel med värdepapper kopplade till Fingerprint Cards. En av dem var Johan Carlström.

I juli 2017 dömdes två tidigare styrelseledamöter i bolaget till 1,5 års fängelse vardera för grovt insiderbrott. En närstående till en av ledamöterna fick villkorlig dom och 100 dagsböter för insiderbrott av normalgraden.

Rättegången mot Johan Carlström blev uppskjuten, i första läget för att det tillkommit nya misstankar mot honom – som sedan avskrevs.

Efter det blev Carlströms rättegång uppskjuten flera gånger till, av olika skäl.

I juni 2022 dömdes Johan Carlström i tingsrätten till fängelse i 1,5 år för grovt insiderbrott.

I tingsrätten förverkade staten närmare 1,5 miljoner kronor som han vunnit på insiderhandeln. Hovrätten dömde honom sedan för ytterligare ett insiderbrott och höjde förverkandebeloppet till drygt 3,7 miljoner.

Johan Carlström har bland annat varit ordförande och storägare i Fingerprint Cards. När brotten begicks var han vd i bolaget.