TECH

Cyberattack? Nä, brist på lagringsutrymme sänkte 14 fabriker för Toyota

Ett av Toyotas kontor. Arkivbild.
Ett av Toyotas kontor. Arkivbild.

Det var ingen cyberattack som låg bakom Toyota stora produktionstopp i Japan i augusti. Orsaken? Slarv eller otur – och brist på datalagringsutrymme.

Publicerad Uppdaterad

Vissa dagar är tuffare än andra på jobbet. Fråga bara teknikerna som ansvarar för driften av Toyotas it-system i biljättens japanska fabriker. 

Vad som förmodligen bara skulle vara ett standardförfarande slutade nämligen i ett rejält bakslag som ledde till att 14 produktionsanläggningar stannade helt under måndagen den 28 augusti. 

Enorm potential för V2G – men när slår tekniken igenom?

Det var under ett underhållsarbete av en servermiljö som problemen uppstod. Viktiga data som samlats i en databas på Toyotas servrar försvann plötsligt under processen – med följden att arbetet i fabrikerna och dess 28 monteringslinor lades ner under flera dagar. 

Backup-systemet fallerade

Enligt källor till Reuters ska servrarna som påverkades hantera komponentordrar i fabrikerna. Systemfelet, som gjorde att data började raderas, orsakades av att det inte fanns tillräckligt med diskutrymme på servrarna efter underhållsarbetet.

Skattesänkning väntar – bensin och diesel blir billigare

Alla servrar som sköter komponentbeställningar i fabrikerna låg dessutom i samma nätverk, vilket ledde till att backupsystemet inte kom igång och kunde ta över driften, skriver Toyota i ett uttalande.

Påverkade Toyotas produktion i dagar

Systemet kunde tas i bruk igen först den 29 augusti, efter att data migrerats till servrar med större kapacitet. Men problemen slutade inte där ­­­­– en tredjedel av Toyotas totala produktion låg nere till och med den 30 augusti, skriver sajten Ars Technica.