Apple Watch Series 6, Fitbit Sense, Huawei Watch GT 2 Pro, Samsung Galaxy Watch 3, Oneplus Watch. Samtliga testade av Ny Tekniks experter.

Test: 5 populära smarta klockor – så bra är de

De kan hjälpa till med träningen och registrera sömnen, men också göra allt från att prata i telefon till att betala i affären. Techjättarnas smarta klockor skiljer sig dock rejält åt. Ny Teknik har testat fem av de mest populära modellerna.

Peter Ottsjö

Simon Campanello

Henning Eklund

Vi har testat: Apple Watch Series 6, Oneplus Watch, Samsung Galaxy Watch 3, Huawei Watch GT2 Pro och Fitbit Sense.

Läs alla tester här nedan i artikeln.

Under träningen tar det ibland ett tag för puls- och tempomätaren att komma igång – och ibland gör de inte det över huvud taget. Foto: Henning Eklund

Samsung Galaxy Watch 3 – ”Smart premiumklocka med en svaghet”

Spelar man med i tillverkarens eget narrativ för mycket om man beskriver en klocka som smart? Kanske, men det är svårt att komma ifrån när det gäller Samsung Galaxy Watch 3. Allting känns väldigt genomtänkt – den enda stora plumpen i protokollet är batteritiden.

Klockan styrs till största del genom den roterande ringen runt urtavlan, vilket funkar väldigt smidigt. Den gör det lätt att både läsa och skicka mejl och sms. Nytt för den här modellen är att klockan visar både bilder och chatthistorik. Att ta samtal via klockan fungerar också smärtfritt, liksom att styra musiken i lurarna. 

På urtavlan sticker en funktion ut. Genom att ta en bild på de kläder man tänkt ha på sig kan klockan själv plocka fram en urtavla som matchar kläderna. Samsung själva beskriver det som en ”avancerad färgextraheringsalgoritm”, men särskilt avancerat är det inte. Ta en bild på en vit skjorta och få förslag på vita urtavlor. En bild på en blå jacka ger olika blåa urtavlor.

Läs mer: Går det att lita på hälsodata från smarta klockor?

På tal om nischade funktioner kommer Samsung Galaxy Watch 3 med den falligenkänning som Apple Watch hyllats för. Trots min bakgrund som skådespelare lyckas jag inte få igång den när jag försöker ramla – men faller man på riktigt ska klockan låta rejält och göra det lätt att ringa en utvald kontakt. 

Så till det kanske viktigaste: träning och hälsa. Under träningspassen får jag inte ut särskilt mycket – det enda klockan visar är hur länge passet pågått, distansen, pulsen och tempot. De två senare funktionerna tar dock ibland lång tid att komma igång – om de över huvud taget gör det. Däremot uppskattar cyklisten i mig hur passet utan ansträngning från mig pausas när jag stannat vid ett rödljus, för att sedan sätta igång igen när jag börjar rulla. Dessutom får den pluspoäng för att ha hela 40 olika träningslägen.

Efter passet finns mängder av information i Samsungs egen hälsoapp, som också har tydliga inslag av gamification. Foto: Henning Eklund

Om informationen lämnar en del övrigt att önska under träningspassen är det tvärtom efteråt. Cykelturen kartläggs utifrån tid, distans, förbrukade kalorier, puls, syreupptagningsförmåga och rundan utritad på en karta. Efter löpningen får jag stilen analyserad, med diagram med pulszoner, höjdskillnader och tempo. För styrketräningen på gymmet är informationen inte lika omfattande, men ändå fullt tillräcklig. 

Vad är då svagheten? Svaret är Samsung tydligt sätter prestanda före batteritid. Den officiella batteritiden, vid normal användning, sätts till två dygn – alltså betydligt sämre än föregångaren. Den behöver inte laddas varje dag, men redan inne på andra dygnet sätter oron för att batteriet ska ta slut igång. 

Vad säger företaget att klockan ska kunna mäta?   

Steg, puls, stress, sömn, blodtryck, ekg, blodets syrehalt (SpO2) samt syreupptagningsförmågan (VO2 max). 

Hur bra klarar klockan det?   

När vi testar funktionerna vid normal användning ser siffrorna helt rimliga ut. 

Hur kan man använda denna data? 

I valfri träningsapp går det att få en bra överblick, men allra bäst funkar det i Samsungs egen app. Direkt på klockan syns också en viss mängd information, men det blir inte särskilt djupgående. Den som vill analysera träningspasset eller sömnen gör det klart bäst via mobilen. 

Blir man klokare av all denna data? 

Ja, informationen presenteras på ett vettigt sätt i hälsoappen. Funktionen som analyserar löpstilen fungerar också men kan vara svårtolkad. Jag kan exempelvis se att mitt löpvärde “stelhet” till 44 procent hamnar i den sämsta kategorin “förbättra”, men jag får ingen hjälp med att tolka det.

 

Fakta: Samsung Galaxy Watch 3

+

Mycket smidig att styra 

Bra att smsa, mejla och ringa med 

Träffsäkra analyser efter träningspassen 

Dålig batteritid 

Dyr 

Saknar viss information under träningen 

 

Gäller 45 mm bluetooth-versionen av klockan. 

Processor: Exynos 9110. 

Operativsystem: Tizen OS 5.5. 

Anslutningar: Bluetooth 5.0, lte, wifi, bgn, nfc, a-gps. 

Skärm: 1,4 tum, super amoled, 360x360 pixlar. 

Kapslingsklass: IP68. 

Storlek: 45 x 46,2 x 11,1 mm. 

Vikt: 53,8 gram. 

Minne: 1 GB RAM. 

Lagring: 8 GB. 

Sensorer: Accelerometer, gyroskop, pulsmätare, barometer, ljussensor, ekg. 

Batteri: 340 mAh batteri med stöd för sladdlös laddning. 

Pris: Från 4 490 kr.

__________

 

Under träningspasset ger Huawei Watch GT2 Pro löparen lagom mycket information: tid, tempo, puls och distans. Foto: Henning Eklund

Huawei Watch GT 2 Pro – ”Funktion utan lyx eller krusiduller”

I löparspåret levererar sannerligen Huawei Watch GT 2 Pro, liksom med en fantastisk battteritid. Men när det gäller att agera komplement till telefonen är Huaweis “flaggskeppsklocka” allt annat än smart. 

För vissa är en smart klocka något för träningen, för andra en pryl som ska göra det digitala livet lättare i alla avseenden. Tillhör du de senare: håll dig borta från Huawei Watch GT 2 Pro. 

Det tydligaste exemplet är kanske när jag får ett sms: klockan visar vem som har skickat det och de första raderna, men inte hela. Det finns inget sätt att scrolla ner och läsa hela sms:et i klockan, och det går inte heller att svara på det. Samma sak med mejlen. Det slutar med att jag tar upp mobilen varje gång klockan vibrerar.

Läs mer: Test: Airpods Max – ”Hörlurar med designmissar och enastående ljud”

Kanske inte vad man väntar sig av en ”flaggskeppsklocka” för ett antal tusenlappar. Men som tur är finns det saker som faktiskt fungerar riktigt bra. Till att börja med går det att ta telefonsamtal via klockan, med helt okej ljudkvalitet. Räckvidden på bluetoothanslutningen till mobilen är stabil och har lång räckvidd. 

Huawei har lagt mycket av sitt krut på träningsfunktionerna, där klockan ska klara 19 olika aktiviteter. Och i löparspåret levererar Huawei Watch GT 2 Pro. Mest med sina förprogrammerade pass, från 22 till 70 minuter långa. När jag sätter igång får jag en bra överblick av den relevanta informationen på klockan. 

Efter passet överöses jag med information om syreupptagning, aerob träningseffekt och kaloriförbrukning, allt presenterat i prydliga diagram med tillhörande förklarande texter.

Efter passet presenteras informationen pedagogiskt i Huaweis egen app. Foto: Henning Eklund

Vad gäller träningen finns egentligen bara två mindre minusnoteringar: dels att det inte finns någon funktion för styrketräning, och så rösten. En högljudd mansröst talar på brittisk engelska om för mig hur passet går. Han pratar länge och ofta. Jag försöker desperat stänga av men utan att lyckas. Kollar igenom alla inställningar men där finns ingenting som styr rösten (efter några googlingar lyckas jag till slut bli av med den). 

Vad gäller övriga hälsomätningsfunktioner får jag information om mina stressnivåer och min sömn, också pedagogiskt presenterade i staplar med långa förklaringstexter i Huaweis egen app. Och just det där med apparna är bra att känna till: klockan kan förutom Huawei Health bara användas med Apple Health, Google Fit eller My Fitness Pal. 

Klockans kanske största styrka sitter i batteriet, som enligt Huawei själva ska räcka i två veckor utan laddning vid normal användning. Och det kan mycket väl stämma – batteritiden är fantastisk, och den går snabbt att ladda både med och utan sladd. 

Vad säger företaget att klockan ska kunna mäta?   

Steg, puls, stress, sömn, blodets syrehalt (SpO2), lufttryck. 

Hur bra klarar klockan det? 

När vi testar funktionerna vid normal användning ser siffrorna helt rimliga ut. 

Hur kan man använda denna data? 

Via några få utvalda appar får du en bra sammanställning: träningspass, puls, stress, sömn och syrenivåer. En del av informationen går också att se direkt på klockan. 

Blir man klokare av all denna data? 

Ja, Huawei lyckas sätta datan i ett sammanhang och hjälper användaren att förstå den. Både på en grundläggande nivå (nattens sömn får fyra stjärnor av fem möjliga), och betydligt mer djupgående. För både sömn och träning finns i appen mängder med information att grotta ned sig i, med referenser till vetenskapliga studier. 

 

Fakta: Huawei Watch GT 2 Pro

+ Bra batteritid  

Många funktioner för löparen  

Förklarar statistiken på ett begripligt sätt  

Går inte att sms:a eller mejla  

Fungerar bara med några få appar  

Inga funktioner för styrketräning  

  

Processor: Kirin A1 + STL4R9. 

Operativsystem: Huawei Lite OS. 

Anslutningar: Bluetooth 5.1, gps, ble, br, edr. 

Skärm: 1,39 tum, amoled, 454x454 pixlar. 

Kapslingsklass: IP68 

Storlek: 46,7 x 46,7 x 11,4 mm. 

Vikt: 52 gram. 

Minne: 1 GB Ram. 

Lagring: 4 GB. 

Sensorer: Accelerometer, gyroskop, pulsmätare, barometer, kompass. 

Batteri: 455 mAh batteri, stöd för sladdlös laddning. 

Rek. pris: 3 290 kr.

 

__________

 

Kan mäta syremättnad - på natten. Foto: Peter Ottsjö

Fitbit Sense – ”Trots alla sensorer blir man inte mycket klokare”

Fitbit har vid det här laget en flora av olika armband, men inget av dem har fler sensorer än Sense. Fler är dock dessvärre inte lika med bra.

Det numera Google-ägda företaget har packat den smarta klockan Sense med mätare för ekg, syremättnad, temperatur, hjärtfrekvens och – uppseendeväckande nog – en eda-sensor (se mer om den nedan).

Sense är kvadratformad med rundade hörn och med detaljer i rostfritt stål. Den har en tryckyta på vänstra kortsidan som – vid sidan om att lyfta armen - användas för att väcka klockan. Med haptisk återkoppling är tanken att den ska kännas som en fysisk knapp. Men liksom gränssnittet i övrigt är den inte alltid så kvick i sin respons. Är man som jag van vid snärtigheten i en Apple Watch tar det en stund att vänja sig vid trögheten.

Sedan premiären förra hösten har Sense uppdaterats med fler funktioner. Man kan använda klockans mikrofon och högtalare för telefonsamtal (fungerar bra), använda Sense för betalningar i butik (inte testat) och – men dessvärre inte Sverige än så länge – ta hjälp av Google-assistenten.

Skärmen är bra och syns tydligt även under ljusa förhållanden och appar och funktioner är enkla att navigera bland.

Några rejäla nackdelar: synkroniseringen mellan klocka och den Fitbit-app som visar all ens data i telefonen tar lång tid, och ibland fungerar den inte alls. Vid ett tillfälle tvingades jag till och med återställa klockan till fabriksinställningarna för att få dem att kommunicera igen.

Läs mer: Test: ”8k-tv från Samsung är maffig – men knappast värd besväret”

Batteritiden är förbluffande usel. Att Fitbit har mage att ens nämna sex dagars batteritid är skrattretande. Inte ens när jag slagit av skärmens alltid-på-läge och dämpat ljusstyrkan har jag kunnat vara säker på att den ska överleva ett dygn. Men visst, jag har kört hårt med den, och burit den såväl dag som natt.

Vad säger företaget att klockan ska kunna mäta?

Bland annat ekg, syremättnad, temperatur, hjärtfrekvens och eda. Eda står för electrodermal activity (eda), men i Sverige tycks det vara vanligare att använda begreppet galvanisk hudrespons (gsr, galvanic skin response). Enligt Karolinska Institutet är gsr en ”förändring av det elektriska motståndet i huden i samband med känslomässiga reaktioner och vid vissa andra tillstånd.”

Hur bra klarar klockan det?

Svårt att veta. Mätning av eda sker under minst två minuter i handflatan och ger svar i form av antal ”responser”. Fitbit vill mellan raderna gärna koppla samman antalet ”responser” med högre nivåer av stress, men en eda-mätare kan som sagt bara visa ”känslomässiga reaktioner” och behöver inte alls indikera negativ stress. Jag har vid några mättillfällen fått ett stort antal sådana ”responser” när jag känt mig lugn och få ”responser” när jag känt mig stressad. 

Temperatur kan bara mätas nattetid, liksom syremättnad. Ekg-mätaren kan spåra tecken på förmaksflimmer.

Hur kan man använda denna data?

Eda-mätaren i sitt nuvarande skick är en poänglös gimmick, ekg och syremättnadsnivåer är inget jag direkt behöver i vardagen. Bäst är Sense för att mäta pulsen och uppdelningen i olika aktivitetszoner (fettförbränning, kondition och så vidare) är intressant att följa (låt vara att uppskattningen jämfört med exempelvis en laktatmätare är grovhuggen). Men för detta ändamål behövs ingen Sense, det går bra med någon av de betydligt billigare Fitbit-klockorna, som Versa 3.

Blir man klokare av all denna data?

Inte mycket. Fitbit Sense kan ge en stresshanteringspoäng där flera datapunkter vägs in. Men eftersom det är svårt att lita på data från eda-sensorn och den som samlas in när man sover säger denna poäng ingenting om hur jag hanterar stress. Det finns också en särskild sömnpoäng men, återigen, sömnmätningen är inte lika pricksäker som med exempelvis en Oura-ring.

Fakta: Fitbit Sense

+

Tydlig och ljusstark skärm.

Bra och användbar analys av aktivitetszoner.

Ambitiös, trots sina brister.

Gimmickartad eda-sensor.

Dålig batteritid.

Usel synkronisering med telefonappen.

 

Processor: Mediatek MT3333

Operativsystem: Fitbit OS.

Anslutningar: Bluetooth 5.0, wifi, nfc, gps.

Skärm: 1,58 tum amoled, 336 x 336 pixlar.

Kapslingsklass: Inte klassad, men Fitbit uppger att Sense kan användas både i duschen och i poolen.

Storlek: 40,5 x 40,5 x 12,4 mm.

Vikt: 45,9 gram.

Minne: Inte känt.

Lagring: 4 GB.

Sensorer: Ekg, optisk hjärtfrekvens, eda, pulsoximeter, gyroskop, altimeter, accelerometer, ljussensor.

Batteri: 266 mAh.

Pris: Omkring 3 000 kronor.

 

__________

 

Apple Watch Series 6. Det finns många urtavlor att välja bland. Foto: Peter Ottsjö

Apple Watch Series 6 – ”Mycket arbete återstår”

Om man vill ha den bästa, snabbaste och snyggaste smartklockan med det största ekosystemet, och är beredd att betala extra för det, så är det en Apple Watch man ska köpa.

Raderna ovan skrev jag i mitt test av Series 6 förra hösten, och i mitt tycke är det fortfarande sant. Apples boettdesign känns redan ikonisk och ingen av dess rivaler på området kommer i närheten. Deras urtavlor – som verkligen går att skräddarsy efter tycke och smak – saknar motstycke. Apputbudet rymmer i princip allt man kan tänkas vilja ha. Batteritiden är bra, även när man väljer att alltid ha skärmen aktiv.

Samtidigt är det två år sedan Tim Cook, vd på företaget, sa att Apples största bidrag till världen mycket väl kan bli deras satsning på hälsa. Med det i åtanke återstår mycket arbete. 

Jo, Apple ruskade om branschen för två år sedan när Series 4 begåvades med en ekg-mätare, och ifjol adderades en pulsoximeter, utöver de mer traditionella aktivitetsbaserade mätpunkterna.

Men mer krävs om Apple verkligen vill göra skillnad. Om företaget, som det nu ryktas om, i en framtida klocka kan erbjuda kontinuerlig glukosmätning så skulle det vara en gamechanger. Om det är något de flesta av oss skulle behöva ha koll på dagligdags så är det vårt blodsocker.

Då krävs det dock att mätningarna ger korrekt data, och på den punkten har Apples klockor än så länge inte varit helt tillförlitliga.

Vad säger företaget att klockan ska kunna mäta?

Puls, syremättnad i blodet, ekg, hjärtfrekvensvariabilitet, decibelnivå, sömn, fall.

Hur bra klarar klockan det?

En pulsoximeter ska helst sitta på fingertoppen och inte på handleden, men med det sagt ligger jag på ett normalt snitt mätt över sex månader. Syremättnaden sjönk när jag hade covid tidigare i år vilket också kändes helt rimligt. Hjärtfrekvensvariabilitetvärdet (hrv) ska man ta med en nypa salt: hrv ska helst mätas vid exakt samma tid på dagen och under samma förutsättningar, annars kan det bli missvisande. Ekg tycks fungera som det ska. Apple borde kunna göra mycket mer kring sömn. Man är utlämnad åt tredjepartsappar om man vill få ett hum om djupsömn och rem-cykler.

Hur kan man använda denna data?

Apple har en populär funktion som kallas aktivitetsringar som baserat på data från klockan uppskattar hur aktiv man är varje dag. För mig är det en lagom beteendeknuff att få påminnelser om att försöka fylla dessa ringar.

Men framförallt bakas allt in i Apples allt mer ambitiösa hälsoapp, som även kan hämta data från vågar, sömnmattor, glukosmätare och andra hälsoprylar.

Blir man klokare av all denna data?

Jo, litegrann. Efter många års användning börjar jag se hur mönster i min livsstil avspeglas i sådant som exempelvis vilopuls. Jag kan se hur aktiv jag är jämfört med förra veckan, förra månaden och förra året. Jag kan få en grov indikation på hur det är med min sömn.

Fakta: Apple Watch Series 6

+

Användarvänligheten med tydligt och enkelt gränssnitt och responsiv, högupplöst och alltid-på-skärm.

Urtavlorna.

Digital crown, den fysiska knappen som går att rulla på kortsidan. Den är fortfarande genial.

-

Inte en klocka för den som inte lever i Apples ekosystem.

Hjärtfrekvensvariabilitetmätningar kan ge missvisande resultat.

Dyr.

 

Nedan gäller 44 mm-versionen med stöd för mobilabonnemang:

Processor: S6.

Operativsystem: Watch OS 7.

Anslutningar: Gps, lte, umts, wifi, bluetooth 5.0.

Skärm: 368 x 448 pixlar, ltpo oled-skärm.

Kapslingsklass: Ingen, men uppges vara vatten- och simtålig.

Storlek: 44 x 38 x 10,4 mm.

Vikt: 47,1 gram.

Minne: 1 GB ram.

Lagring: 32GB.

Sensorer: Elektrisk och optisk hjärtsensor, sensor för syrenivå i blodet, höjdmätare, accelerometer, gyroskop, kompass, .

Batteri: 303,8 mAh.

Pris: Omkring 5500 kronor.

 

__________

 

Till en början är klockan faktiskt en ren katastrof, skriver Simon Campanello i sitt test. Foto: Simon Campanello

Oneplus Watch – ”Inte supersmart”

Billigt, stilrent och enkelt. När Oneplus ger sig på smarta klockor behåller den kinesiska uppstickaren framgångsreceptet från mobilsidan, men når inte hela vägen fram. 

Till en början är klockan faktiskt en ren katastrof. Skärmen vägrar vakna när jag lyften armen, stegräknaren är helt galen och notiserna försvinner mystiskt. Lyckligtvis var Oneplus ganska snabbt framme och några veckor och flera uppdateringar efter lanseringen är många av barnsjukdomarna borta. 

Klockan mäter in på 46 millimeter, och vilar stort och tungt på handleden. Den runda kroppen i rostfritt stål ser stilren på gränsen till generisk ut. Det medföljande bandet i gummi har en krånglig fästningsanordning och osar lite för mycket sport för min smak, men det går förstås att byta ut. 

Interaktioner sker genom två sidoknappar eller via pekskärmen. Inget vred likt Apple Watch och ingen röststyrning ingår. För övrigt har klockan inget stöd för Iphone, så det är strikt en Android-accessoar.  

Det finns inte heller någon egen appbutik, du får nöja dig med den spartanska utbudet som finns ombord. Vilket i princip begränsar klockan till en notismaskin och träningskompis.   

För den som vill ge sig ut i löparspåret helt utan telefon men ändå vill ha fina loggar i sin träningsapp finns en inbyggd gps, och telefonen har ett integrerat minne på 4 GB. Om du mot all förmodan fortfarande har mp3-filer liggande kan du alltså ploppa i ett par trådlösa hörlurar och snurra igång en spellista även utan telefon.  

Batteri och ladddning är precis som vanligt en styrka. Klockan ska, beroende på användning, klara upp till två veckor på en full laddning. Jag har utan problem klockat in över tio dagar utan att ladda. Något som i sig går löjligt snabbt. 20 minuter på den medföljande laddplattan, sedan har du uppemot en veckas batteritid att jobba med.  

 

Vad säger företaget att klockan ska kunna mäta?  

Steg, puls, stress, sömns och blodets syrehalt (SpO2).  

Hur bra klarar klockan det?  

Jag upplever att den klarar det bra, men det är svårt att säga hur exakt den mäter exempelvis puls och syrehalt utan mer noggranna tester.  

Hur kan man använda denna data? 

All data samlas i appen Oneplus Health och kan också synkronisera med Google Fit.  

Blir man klokare av all denna data? 

Nej, inte direkt. I appen finns förklaringar på vad olika resultat kan indikera, men jag får ingen aktiv återkoppling förutom att klockan ibland uppmanar till aktivitet när jag varit stillasittande en stund. 

Fakta: Oneplus Watch

+

Bra batteritid  

Billigare än konkurrenterna 

Bra byggkvalitet 

Ingen appbutik 

Väldigt få funktioner 

Inget stöd för IOS 

  

Processor: ST32 

Operativsystem: Oneplus Watch OS 

Lagring: 4GB internminne 

Anslutningar: Bluetooth 5.0, BLE, gps.  

Skärm: 1,39 tum, amoled, 454x454.  

Storlek: 46,4 mm x 46,4 mm x 10,9 mm.  

Vikt: 45 gram utan band/76 gram med band.  

Sensorer: Accelerometer, gyroskop, pulsmätare, blodsyremätare, barometer, kompass.  

Kompatibilitet: Android version 6.0 eller senare, inget stöd för IOS. 

Laddning: 402 mAh batteri, stöd för sladdlös laddning.  

Rek. pris: 1 690 kr. 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer