Monivent hjälper nyfödda barn att få luft

2019-05-14 06:00  

När ett nyfött barn inte kan andas finns inga marginaler i förlossningsrummet. Lungorna måste syresättas – men varken med för lite eller för mycket luft. Monivent utvecklar mätutrustningen som ser till att det bli rätt.

Med en gummiblåsa och ansiktsmask över den nyfödda bebisens mun och näsa sker ventileringen manuellt. Om luftvolymerna är för små är resultatet i värsta fall syrebrist och hjärnskador. Men inte heller för mycket luft är bra eftersom det kan orsaka kroniska lungskador. Ny forskning antyder dessutom att inflammatoriska processer med hjärnskador som värsta konsekvens kan vara en annan komplikation.

– De hjälpmedel som finns i dag ger information om lufttrycket, men det säger inget om vilka volymer som faktiskt trycks ned i lungorna. Ett högt tryck kan ju till exempel bero på att det är stopp i andningsvägarna, säger Maria Lindqvist, grundare av Monivent.

Med företagets produkt får personalen i stället koll på den parameter som spelar roll: Luftvolymen.

Läs mer: Barns utveckling av immunförsvar förvånar forskare

För medicinteknisk utrustning finns omfattande certifieringskrav. Enligt tidsplanen ska CE-märkningen bli klar senare i år. Men redan i dag säljs produkten, men då som träningsutrustning, till förlossningskliniker runt om i världen.

– Med den kan personalen träna upp hantverkskunnandet på dockor. Vi har kunder i Australien, Schweiz, England, Frankrike och Norge. Dessutom intresse från USA och Kanada, men där har vi inte påbörjat certifieringsprocessen än, säger Maria Lindqvist.

Monivent

Gör: Mätutrustning för säkrare andningshjälp till nyfödda

Ort: Göteborg

Startår: 2013

Anställda: 4

Omsättning: 180 tkr

Riskkapital: 15 MSEK

Huvudägare: Grundarna, Chalmers Venture, Almi Invest

År på 33-listan: 2019

Anders Thoresson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt