Ikea öppnar startup-fabrik i Älmhult

2017-05-26 13:51  
Foto: Imago

Tio unga bolag ska få hjälp av möbeljätten med att utveckla innovativa lösningar.

Nu står det klart att Ikea startar ett acceleratorsprogram i samarbete med det danska entreprenörshuset Rainmaking. Placering blir i Älmhult, orten där Ikea grundades 1943.

Acceleratorn kommer att ha plats för tio uppstartsbolag. Företagen som antas till programmet kommer att få 200 000 kronor vardera.

Dessutom erbjuds kontorsplats i Älmhult under tre månader. Ikea och Rainmaking kommer också att bidra med coaching från sina nätverk.

Projektet kommer att utvärderas i december. Tanken är att möbeljätten sedan fortsättningsvis ska arrangera två så kallade "boot camps" om året - ett förlagt i Älmhult, och det andra "någonstans i världen", enligt Tony Sandelius, chef på Ikea New Business & Innovation.

– Vi har inte hittat någon existerande accelerator som passat vårt Ikea-DNA. Vi är inte intresserade av framtida ägarandelar i de här bolagen. Istället vill vi etablera en affärsrelation med nya bolag och tekniker som Ikea till exempel kan licensiera, säger han till nyhetsbyrån Rapidus.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Mer om: Startup Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt