Han ska lära Eon att ”disrupta tänkandet”

2016-04-27 06:00  

Deviceradio har antagits till Eons nya accelerator. Vd Christian Klemetsson uppskattar energijättens kontaktnät, och anser inte att samarbetet riskerar att hota framtida affärsmöjligheter.

Eon valde ut tre innovationsbolag till sitt första acceleratorprogram, däribland Deviceradio. Bolagen får 30 000 euro, närmare 300 000 kronor vardera, ett sex månaders affärsutvecklingsprogram, tillgång till Eons egna experter och kunder, samt en kontorsplats på Malmö stads inkubator Minc.

För Christian Klemetsson, vd för Deviceradio, var det nära samarbetet med Eon avgörande när han sökte till programmet. Hans företag utvecklar en plattform för trådlös uppkoppling av apparater, och hemautomation är ett segment som bolaget riktar sig till.

– Jag ser inte Eons egna satsningar på smarta energilösningar för hemmet som en konkurrent. Vi är så nystartade, så för oss är kontakterna med Eons experter och möjligheten att nå ut till deras kunder extremt viktigt, säger han.

Enligt Monika Broel-Plater på Eons acceleratorprogram Agile har energijätten studerat hur de traditionella bankbolagen drabbats av konkurrerande smarta betaltjänster utvecklade av unga startups. Eon vill vara bättre förberedd.

– Vi vill få in det disrupta tänkandet i vårt bolag. Så företag som antas till vår accelerator behöver inte jobba med vindkraft eller värmepumpar, säger hon.

Läs mer:

Läs mer: Storföretagen växlar upp - startar acceleratorer

Örs-Barna Blénessy, vd och grundare av det svenska bolaget Erghis, har också suttit hos inkubatorn Minc, men fick sedan chansen att jobba nära bilföretaget BMW i acceleratorprogrammet Techfounders hos den tyska inkubatorn Unternehmertum.

– Acceleratorn, som finansieras av storbolag som BMW och Bosch, hittade oss och vår teknik för geststyrning på nätet. Vi fick pitcha direkt med BMW över Skype.

Erghis fick 25 000 euro, affärscoachning och ett nära samarbete med BMW. Programmet har ett tydligt mål. Alla startups ska tillsammans med ett av storbolagen presentera en demoprodukt vid programmets slut.

– Så vi har haft många intensiva möten med BMW:s geststyrningsguru. Det har varit fantastiskt, säger Örs-Barna Blénessy.

Han inser att det finns en risk att samarbeta med storföretag, men tror att merparten inser att de har mer att vinna på en rättvis behandling av de unga bolagen.

– Visst är många storföretag numera rädda för att bli omsprungna av innovativa startups, och ser därför hellre att utmanarna finns i den egna acceleratorn än utanför. Men om de skulle utnyttja oss eller någon annan på fel sätt, skulle ingen söka dit igen.

Läs mer:

Läs mer: Volvo startar svensk inkubator för uppstartsföretag

Mer om: Eon Accelerator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt