Fossid gör det enklare och säkrare att använda öppen källkod

2019-05-14 06:00  

När företag tar in allt mer öppen källkod i sin mjukvara uppstår nya problem. Vilka avtal gäller, och hur står det till med säkerheten? Fossid har hittat lösningen.

– I dag finns någonstans uppåt 100 miljoner projekt med öppen källkod där ute. Att använda sig av dem är nödvändigt, du överlever inte som företag om du ska skriva all kod själv, säger Oskar Swirtun som är vd och medgrundare på Fossid.

Men det finns ett problem. Varje projekt har sina egna krav i form av licenser. Det kan vara alltifrån att ange upphovsmannens namn till restriktioner för hur koden får användas.

Ett enda program kan innehålla komponenter från hundratals open source-projekt vilket snabbt blir oöverblickbart. Det har gett upphov till en nisch som kallas open source compliance, och Fossid har slagit sig in i den med stormsteg.

Kunder som Bosch och Tencent

Bolaget har på kort tid landat storkunder som Bosch, Tencent och ett antal icke namngivna storföretag.

Hemligheten är en egenutvecklad och patenterad databaslösning. De har lyckats krympa ned nätets alla öppen källkod-projekt i sökbart format medan konkurrenterna tvingas välja de viktigaste.

– Man kan säga att de indexerar de viktigaste öppen källkod-projekten, men vi kan hantera all data i de här 80-90 miljoner projekten, säger Oskar Swirtun.

Skillnaden, menar han, blir lika markant som när Googles sökmotor sprang om Yahoo.

Fossid har sedan, efter anslag från Vinnova, vidareutvecklat sin teknik för att hjälpa kunderna med ett annat problem: sårbarheter i koden. Så fort en sårbarhet i ett öppet källkod-projekt blir känd kan Fossid varna kunder som använder projektet.

Fossid

Gör: Mjukvara för att hantera licenser och säkerhet i öppen källkod.

Ort: Stockholm, Malmö, Bukarest och Tokyo.

Startår: 2016.

Anställda: Cirka 30.

Omsättning: 52,3 miljoner kronor (2018).

RIskkapital: Inget.

Huvudägare: Grundarna Oskar Swirtun, Jon Aldama och Matias Juarez.

Simon Campanello

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt