Fem miljoner till prisad svensk nano-startup

2018-12-07 15:53  

Färskt riskkapital ska hjälpa 33-bolaget Cellevate att ta verksamheten till nästa nivå.

Med bas i Lund arbetar Cellevate med att ta fram ett alternativ till petriskålar som används inom läkemedelsutveckling.

Kärnan i verksamheten utgörs av en patenterad teknik för att tillverka nanofibrer i stor skala. Nanomaterialet har unika egenskaper som gör det kan härma den mänskliga kroppens struktur för bindväv. Det gör odlingsprocessen mer lik mänskliga förhållanden, vilket i sin tur kan göra steget till djurförsök mer träffsäkert.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

Nu tar Cellevate in fem miljoner i riskkapital för att kunna växa snabbare. Bakom investeringen står bland annat Tosselilla-profilen Tobias Ekman och Mats Leifland, tidigare vd för Medicon Villages. Kapitalet kommer att användas till att skala upp bolagets verksamheter främst inom sälj- och marknadsföring.

– Det är fantastiskt roligt att intresset varit så stort och att det finns så många som delar vår vision. Kapitalet kommer att hjälpa oss accelerera, men det huvudsakliga syftet med rundan har varit att knyta till oss kompetens och erfarenhet. Vi är glada över att ha byggt ett starkt team av operativa och ägare, vilket gör att vi nu känner oss redo att ta bolaget till nästa nivå, säger Cellevates vd, Maximilian Ottosson.

I maj blev Cellevate det första bolaget att ta en plats på årets 33-lista, där Ny Teknik och Affärsvärldens listar Sveriges hetaste unga techbolag.

– Vi har haft som mål att ta oss in på listan sedan vi startade bolaget 2014, var Maximilian Ottossons kommentar efteråt.

Läs mer: Här är trenderna på årets 33-lista

I dagsläget har det unga nanobolaget knutit till sig ett 30-tal kunder i 15 länder. Kunderna utgörs främst av sjukhus och universitet, men på listan finns också andra bolag.

Vad ligger i fokus framåt för bolaget?

– Fokus är och förblir att skala upp vår marknadsföring och vår försäljning. Vi har även hittat nya delar av marknaden där användandet av våra produkter medför spännande fördelar, säger Maximilian Ottosson

Kapitalinjektionen på fem miljoner kronor är den tredje i bolaget. Tidigare har Cellevate tagit in 2,2 miljoner kronor i två rundor under 2016.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt