Chromaway tar blockkedjan till nästa nivå

2019-05-14 06:00  

Sommaren 2018 hände något unikt: Lantmäteriet genomförde en helt digital överlåtelse av en fastighet, med hjälp av en blockkedja. Ett av bolagen som gjorde det möjligt var svenska Chromaway.

Blockkedjeteknik omgärdas av många förklaringar och beskrivningar. En av dem är att det blir möjligt att digitalt överföra något som har ett inneboende värde, utan att en mellanhand ska se till att allt har gått rätt till. För det ändamålet krävs bland annat en teknisk plattform, som bitcoin eller ethereum.

Men Chromaway anser att tekniken än så länge är i sin linda och har därför dragit igång projektet Chromia – en plattform som ska göra upp med exempelvis Ethereums alla tillkortakommanden.

Att det svenska bolaget är ett aktat namn inom krypto- och blockkedjekretsar råder det inget tvivel om: Chromaway har under det senaste året tagit in 135 miljoner i riskkapital. Investerarna köper så kallade tokens, digitala enheter som kan stiga i värde om Chromaways produkter blir efterfrågade.

Läs mer: Lantmäteriets Mats Snäll: Så blev 1600-talsmyndigheten först med blockkedjan

De mest nitiska blockkedjeideologerna vill använda tekniken för att förskjuta makt från storbolag till den enskilde individen. Ett grundkoncept är att en blockkedja ska vara helt decentraliserad och att data ska tillhöra människan som genererat dem. Chromia kan mycket väl bli ett steg mot en sådan framtid.

– Vi var pionjärer med blockkedjeteknik innan pengarna fanns där. Nu är vi inne i ett flow för att skapa publika applikationer som användare styr med Chromia. Det har varit en jobbig men spännande resa, säger Henrik Hjelte, vd på Chromia.

Chromaway

Gör: Blockkedjeteknik.

Ort: Stockholm.

Startår: 2014.

Anställda: 40.

Omsättning: 1,6 miljoner (2017).

Riskkapital: 135 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna.

År på 33-listan: 2019.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt