Startup

Chromaway tar blockkedjan till nästa nivå

Chromaway hjälpte Lantmäteriet med att genomföra den första fastighetsöverlåtelsen med hjälp av blockkedjetekniken. Överlåtelsen gällde en fastighet på Gotland. Lantmäteriet är en av Sveriges äldsta myndigheter och startade 1628. Gotlandskartan är från 1643, och finns hos Almedalsbiblioteket. Foto: Jonas Askergren
Henrik Hjelte. Foto: Chromaway

Sommaren 2018 hände något unikt: Lantmäteriet genomförde en helt digital överlåtelse av en fastighet, med hjälp av en blockkedja. Ett av bolagen som gjorde det möjligt var svenska Chromaway.

Publicerad

Blockkedjeteknik omgärdas av många förklaringar och beskrivningar. En av dem är att det blir möjligt att digitalt överföra något som har ett inneboende värde, utan att en mellanhand ska se till att allt har gått rätt till. För det ändamålet krävs bland annat en teknisk plattform, som bitcoin eller ethereum.

Men Chromaway anser att tekniken än så länge är i sin linda och har därför dragit igång projektet Chromia – en plattform som ska göra upp med exempelvis Ethereums alla tillkortakommanden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här