Luna LEC: Böjbar ljuskälla hittar in i vården

2017-04-04 19:00  
Luna LEC:s lampor går att vrida på utan att de går sönder.

Luna LEC har tagit fram en helt ny sorts ljuskällor som är böjbara, millimetertunna – och som i framtiden kan bli helt metallfria.

Bolagets innovativa ljuskällor skapas med LEC-teknik, ljusemitterande elektrokemiska celler. Fördelarna gentemot exempelvis led-lampor är flera. Dels kan LEC- lamporna göras supertunna och flexibla. Dels har bolaget patent på att använda grafen som katod, vilket innebär att lamporna på sikt ska bli metallfria och kan återvinnas som plast.

Luna LEC håller nu på att utveckla sina första produkter. Beställarna är internationella elektronik- och medicinteknikföretag. Tekniken kommer exempelvis kunna användas inom sjukvården – bland annat i form av ett armband som aktiverar vissa typer av cancerbehandlingar med hjälp av ljus.

Fokus ligger i dag på medicinteknik, men det finns andra användningsområden för tryckt elektronik som är intressanta.

Läs mer: Hela 33-listan

– Biosensorer, smarta etiketter, förpackningar, kontrollpaneler. Vi vill att vår teknik ska bli så enkel att använda att det går att skriva ut ljusplattor med lysande mönster med en vanlig bläckstråleskrivare, till exempel, säger Andreas Sandström, teknisk chef.

Luna LEC

Gör: Tunna, flexibla och billiga ljusplattor.

Ort: Umeå

Startår: 2012.

Anställda: 3.

Finansiering: Sammanlagt 8,5 Mkr från bland annat Uminova Invest, Almi och Vinnova.

Huvudägare: Grundarna, Andreas Sandström, teknisk chef, Almi Invest, Uminova Inves

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt