Deras antikroppar binder fast kunder

2011-03-29 16:00  

På KTH skapar forskare världens största atlas över människans proteiner. Avknoppningsbolaget Atlas Antibodies gör affär av resultatet. Målet är blodtest som avslöjar sjukdomar i ett tidigt skede.

<p>Människan har över 20 000 proteiner. Vilka de är och var i kroppen de finns, när vi är friska eller sjuka, kartläggs just nu i Sveriges största forskningsprojekt HPA (Human Project Atlas). </p> <p>Resultatet läggs upp i en gigantisk bilddatabas på nätet. Men för att visa var proteinerna huserar, krävs specialtillverkade antikroppar som spårar upp dem och binder sig fast. Först då går de att se.</p> <p>Var proteinerna finns, och vilken mängd det handlar om, är högintressant information för alla som forskar om sjukdomar och framtida läkemedel. </p> <p>Antikropparna som tas fram i projektet säljs nu av Atlas Antibodies. Fem år efter starten är omsättningen uppe i 25 miljoner kronor. </p> <p>Det är snabbt marscherat för ett företag i bioteknikbranschen. Trots det är Atlas Antibodies bara en liten spelare i en bransch, där 300 företag finns med på banan.</p> <p>- Vårt starkaste kort är att våra antikroppar är oerhört väl dokumenterade och karakteriserade, säger Marianne Hansson, vd på Atlas Antibodies.</p> <p>I produktkatalogen finns i dag 10 000 antikroppar. Antalet kunder är 5 000, som är spridda över 60 länder. Huvuddelen av dem är cancerforskare.</p> <p>- Utmaningen nu är att ta en ännu större andel av marknaden.</p> <p>De riktigt intressanta antikropparna håller dock företaget för sig självt. De utgör basen för de framtida diagnosmetoder som Marianne Hansson vill utveckla tillsammans med någon av de branschjättar hon just nu förhandlar med. </p> <p>Marknaden är enorm, drygt 50 miljarder kronor.</p> <p>- Min vision är att vi i framtiden ska kunna gå till vårdcentralen och lämna ett blodprov. De proteiner som finns i det kan sedan avslöja om vi har en sjukdom, långt innan vi får några symptom.</p>

Hela listan med Sveriges 33 hetaste teknikbolag 2011:

Läs mer: Accumulate

Actiwave: Slimmat paket fyllt med ljudkraft

Läs mer: Algoryx Simulations

Läs mer: Applied Nano Surfaces

Läs mer: Bambuser

Läs mer: De bäddar för att bota alzheimer-drabbade
 

Läs mer: C3 Technologies

Läs mer: Coresonic

Läs mer: Flatfrog Laboratories

Läs mer: Glo

Läs mer: Airbag räddar fåfänga cyklister
 

Läs mer: Keybroker

Läs mer: Lumenradio

Läs mer: Magnetic Components

Läs mer: Malvacom

Läs mer: Mantex

Läs mer: Mindmancer

Läs mer: Mosync

Läs mer: Nanologica

Läs mer: Databasen har snabbt koll på allt

Läs mer: Nexam Chemical

Läs mer: Promimic
 

Läs mer: Redsense Medical

Läs mer: Rolling Optics

Läs mer: De får oss att förstå internet

Läs mer: Scandinavian Energy Efficiency

Läs mer: Nu ger solen billig el och värme
 

Läs mer: Spotify

Läs mer: Synthetic MR

Läs mer: Fildelningen är Voddlers styrka

Läs mer: Xbrane Bioscience

Läs mer: Yubico

Atlas Antibodies

Gör: Affär av antikroppar.

Startår: 2006.

Ort: Stockholm.

Antal anställda: 15.

Omsättning 2010: 25,8 miljoner.

Riskkapital: 25 miljoner.

Huvudägare: Grundarna, HPRs forskningsstiftelse och Investor Growth Capital.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt