De får oss att förstå internet

2011-03-29 16:00  

Informationsexplosionen på nätet är enorm. Saplo vill bringa ordning i den. Företagets teknik för textanalys låter datorer förstå mänskligt språk på samma sätt som vi människor gör.

<p>Tekniken kan användas på många sätt. Sydsvenskan på nätet utnyttjar den till exempel för att automatiskt länka till personer och företag som tidningen skriver om. </p> <p>- Det går också att bygga lösningar som tipsar användaren om texter som borde kunna intressera, säger Mattias Tyrberg, en av företagets två grundare.</p> <p>Andra möjligheter är att klassificera vad en text handlar om eller avgöra om ett företag nämns i positiva eller negativa ordalag.</p> <p>Liknande teknikutveckling pågår hos jättar som IBM och Google. Saplos affärsidé är att fokusera på kärntekniken och låta andra företag licensera den för sina produkter.</p> <p>- Att utveckla färdiga tjänster är krävande och vi har inte de resurserna än. Därför har vi valt den vägen. Vi letar nya partner som ger oss ökade intäkter.</p>

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt