Cind automatiserar mätning av timmer

2018-05-16 06:00  

33-LISTAN. Bolaget tog en plats på listan i fjol. Då hade fyra system sålts. Ett år senare är siffran uppe i 17.

3d-kamerateknik ursprungligen avsedd som målsökare i missiler har genom Cind fått ett nytt användningsområde: Mätning av timmer och gods. Jönköpingsbolaget Cind har vidareutvecklat ett projekt inom försvarskoncernen Saab.

3d-kameratekniken användes för att snabbt läsa av objekt framför missiler. Cind skannar i stället timmerstockar vid mätplatser intill exempelvis massabruk, ett arbete som i dag annars utförs manuellt. Med 3d-kameratekniken kan arbetet effektiviseras och dessutom ge bättre precision.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Bolaget tog en plats på listan i fjol. Då hade fyra system sålts. Ett år senare är siffran uppe i 17. Bland kunderna finns flera tunga svenska skogsföretag, till exempel SCA och Södra.I dagsläget rullar cirka 7.500 lastbilar genom Cinds system, kallat Timspect – varje vecka.Under året kommer Cind att i ett pilotprojekt med Jysk ta fram en lösning riktad mot logistikindustrin.

Cind

Gör: 3d-kamerateknik för mätning av bland annat timmer

Ort: Jönköping

Startår: 2016

Anställda: 8 stycken

Omsättning: 10 MSEK (2017)

Finansierig: 10 miljoner kronor från bland Saab Ventures, italienska Microtec, Almi Invest och privata investerare.

Huvudägare: Saab ventures, Almi invest, Microtec och fem privatpersoner.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt