Cind automatiserar mätning av timmer

2018-05-16 06:00  

33-LISTAN. Bolaget tog en plats på listan i fjol. Då hade fyra system sålts. Ett år senare är siffran uppe i 17.

3d-kamerateknik ursprungligen avsedd som målsökare i missiler har genom Cind fått ett nytt användningsområde: Mätning av timmer och gods. Jönköpingsbolaget Cind har vidareutvecklat ett projekt inom försvarskoncernen Saab.

3d-kameratekniken användes för att snabbt läsa av objekt framför missiler. Cind skannar i stället timmerstockar vid mätplatser intill exempelvis massabruk, ett arbete som i dag annars utförs manuellt. Med 3d-kameratekniken kan arbetet effektiviseras och dessutom ge bättre precision.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Bolaget tog en plats på listan i fjol. Då hade fyra system sålts. Ett år senare är siffran uppe i 17. Bland kunderna finns flera tunga svenska skogsföretag, till exempel SCA och Södra.I dagsläget rullar cirka 7.500 lastbilar genom Cinds system, kallat Timspect – varje vecka.Under året kommer Cind att i ett pilotprojekt med Jysk ta fram en lösning riktad mot logistikindustrin.

Cind

Gör: 3d-kamerateknik för mätning av bland annat timmer

Ort: Jönköping

Startår: 2016

Anställda: 8 stycken

Omsättning: 10 MSEK (2017)

Finansierig: 10 miljoner kronor från bland Saab Ventures, italienska Microtec, Almi Invest och privata investerare.

Huvudägare: Saab ventures, Almi invest, Microtec och fem privatpersoner.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt