33-listan: Nu drar turnén i gång för startup-listan

2018-04-12 09:00  

Watersprint gör ledlampor som renar dricksvatten. Cellevate tillverkar nanofiber som kan framställas i industriell skala. Och Sentian ai erbjuder artificiell intelligens som slår larm när en maskin behöver underhåll. Nu tävlar de nystartade bolagen om en åtråvärd plats på 33-listan.

Boka din plats till 33-listans turné – eller finalen!

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen. Tidigare listor har rymt framgångssagor som Truecaller, Spotify och Yubico.

För att hitta alla de bästa idéerna åker 33-listan på turné, med start i Malmö 13 april. Och det är i Malmö som Cellevate, Watersprint och Sentian – inför en namnkunnig jury – gör upp om en plats på listan. Men du kan bekanta dig med bolagen redan här och nu:

1. Cellevate

Företaget utvecklar ett alternativ till de petriskålar som används i forskning och läkemedelsutveckling. Med cellodling i tredimensionella nanostrukturer kan tester ske under mer naturliga förhållanden, som påminner om den mänskliga kroppens naturliga förhållanden. På så sätt kan man potentiellt sett effektivisera läkemedelsforskning och minska antalet djurförsök. En petriskål är bara en tvådimensionell yta.

Cellevate tillverkar nanofiber i industriell skala

Det som gör Cellevate unika är att de kan tillverka sitt nanofiber i industriell skala med en teknik de tagit ett svenskt patent på.

– Där andra klarar en kvadratdecimeter i timmen kan vi göra en kvadratmeter i minuten av det här, säger vd Maximilian Ottosson.

Läs mer: Nu ska företagen till årets 33-lista sållas ut

I slutet av förra året startade Cellevate en pilotstudie med ett av Tysklands största läkemedelsbolag. Ett annat samarbetsprojekt, med Lunds universitet, samt ett företag och ett institut från Schweiz, går ut på att ta fram produkter specifikt för läkemedelsbolag som jobbar med neurodegenerativa sjukdomar, däribland Alzheimers. Utöver detta säljer Cellevate produkter för cellodling – alternativen till petriskålarna – på den svenska marknaden.

Inget utesluter att Cellevate i framtiden använder sin teknik till andra områden än life science.

– Det finns en rad olika områden där dessa material kan användas, allt ifrån smarta textilier och elektronik till filtrering eller isolering, säger Maximilian Ottosson.

2. Watersprint

Watersprint har utvecklat en teknik för vattenrening med hjälp av ultraviolett strålning, UVC, från led-lampor. De använder led-lampor med blått ljus, en innovation som tilldelades Nobelpriset i fysik 2014.

Bolaget grundades 2013 av Kenneth M Persson som är professor i vattenresurslära vid Lunds universitet, civilingenjören Ola Hansson, Lars Montelius som är professor i nanoteknik samt entreprenören Tord Wingren. Målet var att använda UVC-led som ett energieffektivt sätt att rena vatten utan att behöva tillsätta kemikalier eller använda filter.

– Vi vill att man ska ha säkert vatten. Det är nyckelorden för oss, säger Watersprints COO Linda Kokkola.

Läs mer: ”Vi slår oss för bröstet: 33-listan är Sveriges bästa”

Watersprint har tagit fram kommersiella lösningar för att rena dricksvatten och duschvatten med hjälp av UVC-led. De säljer lösningarna själva, men har också nyligen tecknat avtal med krantillverkaren FM Mattsson.

Watersprints teknik renar vatten med led-lampor

Tidigare har man främst använt UV-lysrör för att rena vatten, men dessa kräver mer energi än led-lampor och innehåller dessutom kvicksilver, ett miljöfarligt ämne som FN vill fasa ut.

Watersprint ser flera stora användningsområden för tekniken. I norra Europa handlar det framförallt om att rena duschvatten med tekniken. I många andra delar av världen handlar det om att sälja lösningar för att rena dricksvatten. Watersprint jobbar just nu med att ta fram en produkt för vattenmaskiner, både sådana som fylls med kranvatten och sådana som fylls med vattendunkar.

3. Sentian ai

Företaget utvecklar en generell plattform som ska skapa affärsnytta från sensordata och annan information som många industriföretag redan samlar in.

Läs mer: Foreseeti: ”33-listan en riktig kvalitetsstämpel”

Genom att leta efter mönster och samband i den insamlade datan kan Sentian bland annat hjälpa till med prediktivt underhåll, optimeringar och automatiska styrsystem.

– För industriföretag handlar det bland annat om väldigt driftsäkra maskiner, men som kostar mycket pengar när de plötsligt står still. Det behöver kunna förutspås när det händer, för att undvika. Men också fatta beslut om vilket underhåll som ska göras om det väl blir ett stillestånd. Genom att titta på multipla tidsserier från hela produktionen går det också att hitta fel i en del av produktionen som beror på anomalier i en annan del. Vi bygger ett lärande anomalidetektionssystem, säger vd Martin Rugfelt.

Här är de 3 bolagen som tävlar i Malmö

Första anhalten för 33-listans landsomfattande turné är Malmö 13 april. Där kommer tre bolag – Sentian ai, Cellevate och Watersprint - att göra upp om en plats på listan. Samtliga tre får presentera sina affärsidéer för en jury. Ett av dem väljs ut och direktkvalificerar sig för en plats. De andra två har fortfarande chansen att komma med när reportergruppen på Ny Teknik och Affärsvärlden väljer ut bolag.

Sentian ai

Startår: 2016.

Verksamhetsort: Malmö

Antal anställda: 10

Nettoomsättning 2017: 3,2 miljoner kronor

Nettoomsättning 2016: 285 000 kronor

Watersprint

Startår: 2013.

Verksamhetsort: Lund

Antal anställda: 4

Nettoomsättning 2017: Cirka 450 000 kronor (preliminärt)

Nettoomsättning 2016: 3 222 000 kronor

Cellevate

Startår: 2014.

Verksamhetsort: Lund

Antal anställda: 2,5

Nettoomsättning 2017: 970 000 kronor

Nettoomsättning 2016: 44 000 kronor

Så fungerar 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.

Peter Ottsjö

Mer om: 33-listan Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt