ANNONS FRÅN SILEX

Silex expanderar i Kina

Silex Microsystems är idag världsledande inom tillverkningen av mikroelektromekaniska system – MEMS. Nu expanderar företaget stort och anställer fler ingenjörer för att vara på plats vid produktionsstart av en helt ny fabrik i Kina.

Publicerad Uppdaterad

MEMS-branschen som sådan är under utveckling och genomgår just nu en enorm tillväxt. Det gör att det finns ett stort behov av tillverkande fabriker. Det svenska företaget Silex Microsystems är i dagsläget världsledande inom produktion och blir nu även först ut med att starta en tillverkningsfabrik i Kina.

- Vi har en gedigen erfarenhet, existerande kunder och möjlighet att skala upp den produktion vi redan har i dagsläget. Vi står dessutom på en stabil grund med 20 års erfarenhet och har alla delar som behövs i tillverkningen, säger Martin Hedström, Chef för processtransfer på Silex Microsystems.

Silex Microsystems tillverkar i dagsläget en mängd olika komponenter till världsledande företag runt om i världen. Fabriken i Kina är tänkt att fokusera på ett fåtal komponenter som då kan produceras i större volym för att på så sätt skala upp produktionen och få ned tillverkningskostnaden. Fabriken i Sverige kommer fortsätta producera en större variation av produkter men då i lägre volymer.

För att starta verksamheten i Kina utbildar Silex Microsystems sina ingenjörer under 12-18 månader på fabriken i Järfälla. Sedan kommer ett flertal team skickas i omgångar för att vara med och bygga upp fabriken på plats i Kina. Det första teamet har redan tränats upp och kommer att åka ner redan under slutet av första kvartalet 2020.

- Det här är ett drömläge om man som ingenjör vill arbeta utomlands med en produkt som redan funkar men ändå kunna vara med och påverka arbetet och få vara med och bygga upp något från start, säger Martin Hedström.

Tanken är att det alltid kommer vara ett svenskt team på plats under de första tre åren för att sätta produktionen och systemen på plats. En av de första som kommer att åka är Magnus Dahl, Produktchef på Silex Microsystems.

- Det här är outforskad mark för det finns ingen utstakad väg. Man kommer behöva arbeta tillsammans som ett team, för även om man har en arbetsbeskrivning kommer det vara svårt att veta exakt vad arbetet kommer innebära på plats. Det kommer definitivt bli ett äventyr där den enda som sätter gränser för hur mycket du kan utvecklas är du själv, säger Magnus Dahl.

Silex söker nu fler ingenjörer,