ANNONS FRÅN ELEMENT LOGIC

Revolutionerande lagerlösning nu också i industrin

Den automatiserade lagerlösningen AutoStore, har de senaste åren hjälpt e-handelsföretag att bli kostnadseffektiva. Något nu även industrin fått upp ögonen för, vilket innebär en revolution för effektiviteten.

Publicerad Uppdaterad

Element Logic har i dag kunder över hela Europa som valt att effektivisera sin drift med AutoStore. I Sverige är det främst inom e-handeln AutoStore implementerats för en effektivare plockrutin och minskade kostnader. Systemet går ut på att varan kommer till plockaren och inte tvärtom, tack vare snabba plockrobotar och staplade lådor i ett ramverk.

– Istället för att exempelvis plocka 30 orderrader på en timme i en manuell lagerdrift plockar du med AutoStore oftast åtminstone 150. Det blir fem gånger så effektivt, du kan reducera personalresurserna och därmed även kostanden rejält. Även i industrin finns stor potential i att tillämpa tekniken, berättar Thomas Karlsson, vd på Element Logic Sweden.

Ett företag som lyfts av automatiseringens yteffektivisering är den Kalmar-baserade e-handlaren Hatstore, som under e-handelns snabba tillväxt under pandemiåret kunde fortsätta sin expansion och tillväxt utan att byta lokal. Enligt företagets VD, Filip Klasson, hade ett lokalbyte under samma tid inneburit att tillväxten hade fått bromsats in.

– Vårt automatiserade lager gick live i mars 2021 och nästan omedelbart såg vi de goda effekterna av detta. En jätteförändring, men vårt fantastiska team lyckades tidigt med anpassningen. Idag ser vi stora fördelar i yteffektivitet, hanteringskapacitet och enklare processer, säger Filip.

En automatiserad industri sparar yta och effektiviserar tillverkning

En stor fördel med systemet är att det sparar upp till 80 procent golvyta jämfört med ett manuellt lagersystem. Det betyder att man kan uppnå samma resultat på en mindre yta och till ett lägre hyrespris. Det öppnar också upp möjligheter att använda utrymmet till att utöka verksamheten i takt med nya behov.

– Inom industrin sparar AutoStore inte bara yta utan effektiviserar hela tillverkningsprocessen. På samma sätt som plockrobotarna inom e-handeln levererar varan till plockaren, så kan de i fabriker leverera till exempel kitt för montering. Du får ett helt annat tillflöde av komponenter som behövs för respektive produkttillverkning, och slipper det tidskrävande styckplocket, säger Thomas Karlsson.

En mogen teknik som är redo för industrin

I Tyskland har Element Logic redan märkt av ett stort fokus på att automatisera industrin och även i Sverige ser allt fler industriföretag nu möjligheterna med att automatisera sin drift.

Ett svenskt industriföretag som valt automatisering är Note AB, en av norra Europas ledande partners för elektroniktillverkning av bland annat kretskort.

– Vi valde AutoStore från Element Logic för att få ett skalbart och yteffektivt lager som bidrar med ökad effektivitet både inom vår materialhantering samt produktionsplanering, David Krantz, CPO på Note AB.

– Tekniken är redan på plats och är idag en gedigen lösning inom e-handeln. Det är dags att leverera godset till tillverkaren och potentialen för industrin är enorm, säger Thomas Karlsson.

Annonsinformation

Element Logic har i över 30 år optimerat företags lagerprestanda med skräddarsydda robotlösningar, programvara och rådgivning. Som ursprunglig AutoStore®-partner är man experter på att utforma och installera systemet med fokus på ökad lönsamhet.

Läs mer om automatisering på elementlogic.se

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se