ANNONS FRÅN PROACT

Proacts CTO: det här krävs för att skapa värde av ditt data

Mängden data fortsätter att växa dramatiskt för varje år. Men, för att ”det nya guldet” också ska kunna skapa värde för organisationer och institutioner krävs rätt hantering. Per Sedihn, CTO, och en av grundarna av Proact vet vad som krävs för att lyckas.

Publicerad Uppdaterad

Lagra, skydda och återskapa data. Det har varit tre grundstenar i Proacts verksamhet sedan starten för 26 år sedan. Starka samarbeten med teknikleverantörer som till exempel NetApp har varit viktiga för bolagets framgång och i dag är de Europas ledande, fristående integratör inom datacenter och molntjänster.

– Man skulle kunna säga att vår verksamhet aldrig varit så relevant som nu, när datamängderna växer kraftigt och datat blivit en viktig tillgång för många organisationer. För att kortfattat beskriva vår verksamhet, som är en hel vetenskap i sig, ser vi till att bygga rätt IT-infrastruktur för data och skydda den, säger Per Sedihn.

Datamängden ökar dramatiskt
Proact ser en fortsatt tillväxt av data genererade av enterprise applikationer hos bolagets kunder. Utöver detta vittnar Per Sedihn om en explosiv tillväxt av maskingenerad data i alla former som Internet of Things. Allt från smarta klockor och larm till övervakningskameror och självkörande bilar. Med andra ord, alla de enheter och produkter som är uppkopplade på ett eller annat sätt, och som genererar data.

– Med denna nya teknik växer datamängderna dramatiskt och datat ses av många som extra värdefullt då allt fler företags verksamheter helt drivs av kunddata för att förstå deras beteenden. Det är såklart jättespännande och skapar många nya möjligheter. Men, för att kunna hantera de här datamängderna på ett effektivt sätt behöver man bygga en stabil, underliggande IT-infrastruktur, säger Per Sedihn och tillägger:

– Utan en stabil grund så finns inte heller möjligheten att använda AI och deep/machine learning, som ger företag möjlighet att bättre förutse och förstå sina kunders behov och utifrån det anpassa och skapa nya erbjudanden, arbetssätt och produkter. Genom att bygga rätt ”underrede” kan vi hjälpa till att möjliggöra innovativa projekt, där kunden både kan hålla ordning och reda på sitt data och ha kontroll över sina kostnader.

Levererat nytt AI-system till Örebro universitet
Ett bra exempel på en toppmodern och samtidigt kostnadseffektiv, molnanpassad lösning är det nya AI-systemet som Proact levererat till Örebro universitet.

– Istället för att forskargrupperna köper sina egna system, vilket blir ineffektivt i längden, så gick man ihop internt för att lösa en delbar IT-infrastruktur – en plattform med stora, centrala resurser som hanteras av IT. Det nya systemet kommer direkt till nytta för projekt inom flera forskningsområden som får bättre möjlighet att göra tunga beräkningar. Projektet är spännande och syftar till att sprida AI-kompentens och göra AI mer tillgängligt som verktyg för näringsliv och förvaltning i regionen, säger Per Sedihn.

Flera aspekter att ha i åtanke vid lagring och hantering av data
I dag finns flera olika sätt att lagra data – i sitt eget datacenter, i molnet eller att köpa det som någon form av tjänst hos IT-leverantörer som Proact. Placeringen bestäms i slutändan av typen av data.

– När det gäller känslig data, som många gånger är affärskritisk, är våra tjänster ett mycket bra alternativ. Då betalar man för den mängd data man lagrar och sedan garanterar vi tillgänglighet till datat. Om kunden hellre vill lagra datat hos sig kan Proact leverera de hård- och mjukvarukomponenter som behövs. Vissa väljer det publika molnet, andra en hybridvariant där man kombinerar de olika metoderna – en så kallad Multicloud modell, säger Per Sedihn.

Han berättar att så väl kundkrav som legala krav ökar gällande hantering av data – det är något som man helt enkelt inte kan bortse ifrån. För att data ska kunna skapa värde och bidra till affärsnytta, måste man överväga de risker som finns kopplade till hanteringen av datat. Ett exempel är geografisk placering, som är en mycket viktig parameter.

– I Sverige finns lokala krav, som till exempel säkerhetsskyddslagen, men köper du molntjänster från en utländsk leverantör tillämpas det landets lagstiftning. Om du gör någon form av misstag kan det sluta i stora konsekvenser i andra delar av världen. Det kan med andra ord vara avgörande var ditt data lagras någonstans. Köper du lagring som en tjänst hos Proact, garanterar vi att datat är kvar inom Sveriges gränser, avslutar Per Sedihn.

Fakta

Proact är Europas ledande fristående integratör inom datacenter och molntjänster. Genom att leverera flexibla, tillgängliga och säkra IT-lösningar och tjänster, hjälper de företag och myndigheter att minska risker och kostnader, samtidigt som det ökar flexibilitet, produktivitet och effektivitet. Bolaget har genomfört över 5 000 framgångsrika projekt runt om i världen, har fler än 3 500 kunder och hanterar för närvarande över 100 petabyte information i molnet. Läs mer här!