ANNONS FRÅN STONERIDGE

Med siktet inriktat på kvinnliga ingenjörer

Charlott Jonsson, Product lifecycle manager. Foto: Adrian Beck

Kvinnor väljer bort ingenjörsyrket på grund av fördomar. Charlott Jonsson vill visa en annan verklighet och välkomnar unga tjejer till branschen och Stoneridge.

Publicerad Uppdaterad

Kanske kan man säga att Charlott Jonssons karriär började redan på högstadiet. Det var då som intresset väcktes – hon hängde på ett teknikinitiativ för tjejer och bestämde sig. Idag har Charlott en gedigen ingenjörsbakgrund och gjort en framgångsrik karriär på flera typiskt manliga arbetsplatser. På Stoneridge – som tillhör fordonsindustrin – har hon varit i åtta år:

– Det är jätteroligt! Jag är ansvarig för vårt team i Estland där vi hanterar alla produkter som går i produktion i landet. Jag projektleder, har kundkontakt och koordinerar överhuvudtaget allt som sker.

På Stoneridge värderar man jämställdhet högt och har fokus på att få in fler kvinnliga ingenjörer. Målet är affärskritiskt. De har inte råd att gå miste om duktiga, kvinnliga sökande som tackar nej på grund av en alltför mansdominerad arbetsplats. Charlott Jonsson har dock hela tiden arbetat i en typisk manlig värld – försvarsindustrin och telekom – och har bara positiva erfarenheter:

– Jag tycker tvärtom att jag har haft fördel av att vara kvinna. Jag har fått roller lättare tack vare att man velat få in tjejer på vissa positioner. Helt klart är det så. Ibland har man varit lite ensam på en avdelning men samtidigt är män ofta bra på att involvera. Tvärtom kan nog vara svårare, resonerar Charlott.

Stoneridge och Charlott har ett gemensamt engagemang för att få in fler tjejer på tekniska utbildningar samt till företaget. Nätverket Womengineer anordnar varje år IGE-day – ett arrangemang som engagerar över hundra företag över hela Sverige, på samma dag.

– När jag var student var jag involverad i denna typ av initiativ och hade tjejer som bodde hos mig. När jag fick frågan om jag ville driva IGE-day var det självklart! Jag har nu ansvarat och drivit detta under tre år på Stoneridge. Varje vår kommer det unga tjejer till oss, vi visar upp företaget, vilka roller man kan ha och vad man kan jobba med. Vi vill visa att man inte behöver vara tekniknörd för att trivas. Ja, egentligen finns det inget i ingenjörsvärlden som är typiskt manligt, avslutar Charlott.

Fakta om Stoneridge:

Stoneridge utvecklar och tillverkar högteknologiska, elektriska och elektroniska komponenter, moduler och system – främst för fordonsmarknaden. Våra lösningar med smart teknik skapar förutsättningar för effektiva och bränslesnåla fordon samt bidrar till minskade utsläpp och förbättrad säkerhet på våra vägar.

Läs mer på stoneridge.com