ANNONS FRÅN PROCESSTEKNIK

Mälarenergi ska bana väg för hållbar AI i industriella processer

Foto: Lasse Fredriksson

Projekt OPERA är ett initiativ från Mälarenergi och RISE där de tillsammans tagit tillvara på insamlad data och kunskap för att skapa tillförlitliga prediktionsmodeller med hjälp av AI, och sätta dem i skarp drift i kontrollrummen.

Publicerad Uppdaterad

Inom industrin finns behov av att utveckla prediktioner I realtid för att fatta beslut kring att styra, optimera och effektivisera processer. Data kring processerna finns ofta i stor utsträckning, men utveckling av realtids prediktioner är en utmaning. Delvis på grund av fördröjningar men även den komplexiteten som återfinns bland komponenter och maskiner inom industrin.

Att automatisera och effektivisera sin energiproduktion och sitt fjärrvärmesystem har länge varit centralt i Mälarenergis verksamhetsstrategier. En målbild som kommit att bli grunden för många projekt och initiativ inom organisationen.

- Vi har en målsättning om att nå en så hög grad av automation som möjligt. Många delar är såklart redan väldigt automatiserade, men inte alla. Det är sett på både kort och lång sikt, allt som kan automatiseras ska göra det. Vi vill komma till ett läge där vi har automatiserade system. Digitalisering är verktyg för att komma dit, säger Joacim Sundqvist, energistrateg på Mälarenergi.

Den nya projektet OPERA härstammar direkt från ett tidigare projekt som också genomförts av Mälarenergi och RISE. Ett projekt som hette Smarta Flöden och som gick ut på att lära sig förutspå kommande konsumtion, och tidsförskjutning, hos kunderna i fjärrvärmenätet med hjälp av maskininlärning.

- Vi har en gemensam uppfattning om att fjärrvärmebranschen kommer att förändras mycket i framtiden och vi på Mälarenergi har ambitioner om att ligga i framkant. I projektet Smarta Flöden har vi lagt enorm tid på att samla in mätdata. För att analysera allt tillsatte vi en intern analysgrupp, vilket visade sig vara väldigt värdefullt, säger Henrik Wickström, Verksamhetsutvecklare på Mälarenergi.

- Projekt Smarta Flöden var i grunden ett stort kartläggningsarbete där vi tog reda på vad det finns för information och var man får tag på den. Analysgruppen var ett team vi satte ihop av olika roller som hjälptes åt att titta på det tillsammans. För att förstå datan på riktigt behövs kompetenser från olika områden, säger Kristian Sandström, senior forskare på RISE.

All data som samlats och analyserats i Smarta Flöden la grunden för det ramverk som utvecklades inom projekt OPERA. Ett ramverk som i sin tur lägger grunden för tillförlitliga prediktionsmodeller som kan tolkas av operatörer på ett enkelt sätt och som anpassar sig till yttre förändringar.

- Vi skapade prediktioner och prognoser med hjälp av AI i Smarta Flöden, nu försöker vi applicera detta i kontrollrum och sätta det i skarp drift. Vi ska implementera det i verksamheten på riktigt. Något som såklart innebär helt nya utmaningar än de vi hade i Smarta Flöden. Nu handlar det mycket om hur vi får detta att fungera över tid och hur vi får acceptansen i en operativ miljö, säger Joacim Sundqvist.

AI är utan tvekan ett hett ämne just nu, men det innebär inte alltid att alla AI-initiativ är välkomnade. Joacim, Kristian och Henrik har alla upplevt motstånd och misstänksamhet kring ämnet.

- Många pratar om AI som om det vore ett magiskt spö, hokus pokus ungefär. Man måste istället förhålla sig till det som den nya verktygslåda det är och utforska hur det kan vara behjälpligt på riktigt. Det ramverk som vi skapar i projekt OPERA kommer att kunna användas i kontrollrum och backoffice vilket även det kommer att snabba på utvecklingen, säger Kristian Sandström.

Projekt OPERA kommer att göra det möjligt för operatörer att förutspå fjärrvärmebehov hos konsumenterna men det kommer även att ge implementationen av AI inom industrin en skjuts i rätt riktning.

- Det är vid sådana här typer av implementeringar som vi lär oss, som AI:n får testas och vi får chans att utveckla den till att anpassa sig efter aktuella förändringar, säger Henrik Wickström.

Intresset för en smartare industri är något Mälarenergi och RISE har gemensamt med många andra. ProcessTeknik är mötesplatsen för framtidens processindustri. Tillsammans med Scanautomatic och Nordic Food Industry utgör ProcessTeknik en branschöverskridande mötesplats med tre mässor under samma tak. Med målet att skapa ökad kompetens kring gemensamma utmaningar sätter vi fokus på tre områden – hållbarhet, smart industri och energi.  ProcessTeknik arrangeras 4-6 oktober 2021 på Svenska Mässan i Göteborg.

Annonsinformation

Svenska Mässan Gothia Towers är en av Europas största integrerade mötesplatser med ett unikt cityläge i centrala Göteborg. Svenska Mässan Gothia Towers arrangerar och driver mässor, möten, hotell, restauranger, spa och en showarena. Varje år välkomnas drygt två miljoner besökare till mötesplatsen. Svenska Mässan Gothia Towers ägs av en privat, oberoende stiftelse, Svenska Mässan Stiftelse. Stiftelsens uppdrag är att främja näringslivet och varje år genereras drygt 3,2 miljarder kronor i turistekonomiska effekter.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se.