ANNONS FRÅN UNIONEN EGENFÖRETAGARE
Kombinatör – nya sättet att driva företag
Anställd eller företagare? Det finns fördelar med båda, så varför välja! Bli en kombinatör och få det bästa av båda världar. Fast får du driva eget som anställd? Och hur undviker man att jobba jämt? Här är tipsen som får dig att lyckas.
Cirka 400 000 svenskar har insett fördelarna med att kombinera sitt företagande med en anställning – de är kombinatörer. Det kan vara ett sätt att testa affärsidéns vingar, att bygga upp företaget successivt, eller att slippa den ekonomiska oro företagande kan ge. Men det finns också saker att tänka på. Unionen Egenföretagares experter Agneta Hoflin och Per Lund ger dig åtta tips som gör dig till en framgångsrik kombinatör.
1. Säkerställ att du får kombinera
Får du driva eget vid sidan av jobbet? Så länge som din verksamhet inte konkurrerar med din arbetsgivares brukar det sällan vara några problem, men i vissa anställningsavtal finns en konkurrensklausul. Dubbelkolla detta. Hör av dig till ditt fackförbund, så hjälper de till.
2. Ta ordentligt betalt
Som anställd har du en timlön. För att få samma timlön i det egna företaget behöver du debitera mer. Dels har du kostnader, exempelvis för lokal och bokföring. Dels ska du räkna in all tid som inte är debiteringsbar, exempelvis då du gör administrativt arbete.
3. Checka ditt skydd
Många anställda har försäkringsskydd via sin arbetsgivare. Det kan förändras när du går ner i tid, så kolla upp saken. Se även till att skaffa en företagsförsäkring till ditt företag, så att du är skyddad om något händer.
4. Ta ut en lön
Som egenföretagare är det viktigt att ta ut en lön från företaget, även när du tycker att ”vi klarar oss här hemma.” Det handlar om att lönen (den totala lönen när du är kombinatör) ligger till grund för din allmänna pension och andra sociala förmåner som sjukpenning eller föräldrapeng.
5. Få saker på pränt
Muntliga avtal gäller, men det är stor risk att hamna i ett läge där ord står mot ord. Så ta för vana att skriva korrekta avtal på alla dina affärsöverenskommelser. Och det utan undantag.
6. Våga – vinn
”Bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge”, skrev Verner von Heidenstam. Gör det till ett löfte till dig själv. För att vinna framgång behöver du ta risken att misslyckas. En av poängerna med att kombinera anställning med eget företagande, är att du minimerar osäkerheten i uppstartsskedet. Du har ju en lön från din anställning ifall det kniper. Du får helt enkelt en ekonomisk ”plattform” för att bygga grunden till ditt företag.
7. Fira delsegrar
Rom byggdes inte på en dag. Var beredd på att saker kan ta längre tid än du planerat. Har du avsatt tillräckligt med tid till ditt företagande? Kanske behöver du fler dagar än du först räknat med. Ha tålamod och ge inte upp för lätt. Bryt ner dina mål till delmål, följ upp resultatet löpande och fira dig själv för varje delseger.
8. Väj undan från väggen
Med två jobb och två fokus är det lätt hänt att man jobbar jämt. Försök få in rutiner så att jobbet inte sipprar in i alla delar av livet. Planera in fritid om du behöver – att ladda batterierna är ett måste. Och våga tacka nej till uppdrag du inte hinner med.
Vill du ha fler tips och råd? Gå med i Unionen Egenföretagare. De tre första månaderna är kostnadsfria.