ANNONS FRÅN KOLLMORGEN

Framtidens mobila robotar med Kollmorgen

Johanna Turesson. Titel: Product Manager. Scrum Product Owner. Bakgrund: Civilingenjör inom automation och mekatronik. Master i produktutveckling. Chalmers tekniska högskola, examen 2016. Inspireras av: Kvinnor som går emot jantelagen. Ett exempel är Simone Giertz, känd som ”The Queen of Shitty Robots” – hon bygger värdelösa robotar och ber inte om ursäkt för det. Hon bara kör på och har fått göra en del coola samarbeten och häftiga saker.

Efter gymnasiestudier och olika arbeten sadlade Johanna Turesson om till civilingenjör. En omställning som ledde till att hon nu är produktledare på Kollmorgen och bidrar till att påverka framtidens teknik.

Publicerad Uppdaterad

Kollmorgen jobbar med automatiserad transport genom mobila robotar och gaffeltruckar. Företaget säljer den mjukvara, hårdvara och navigering som krävs för att fordon ska kunna förflytta material autonomt. Johanna Turesson är produktledare på Kollmorgen.
 

– Vi har funnits i 45 år och tekniken har utvecklats med tiden, framförallt har vi fått fler navigeringssätt. Från början fungerade tekniken med hjälp av en magnetslinga i golvet. Nu har vi laserscanner på vagnarna som gör att de hittar själv i miljön, utan att behöva några landmärken, säger hon och fortsätter:
 

– Vi bygger inte fordon själva utan har produkter som kan användas på vilket motoriserat fordon som helst.

Efter Gymnasiet jobbade Johanna Turesson som restaurangchef och advokatsekreterare innan hon som 25-åring lockades till tekniken. Hon gjorde sitt examensarbete på Kollmorgen våren 2016 och fick därefter en anställning på företaget.

– I min roll som produktledare ingår att jag är Scrum Product Owner vilket innebär att jag jobbar agilt och delar in arbetet i tvåveckorscykler. Jag har ganska fria arbetsuppgifter och samtidigt möjlighet att påverka slutprodukten, som produktledare kommer jag med uppdrag till två av våra utvecklingsteam, säger hon.

Johanna Turesson fungerar som en brygga mellan tekniken och marknaden. Hon träffar många kunder, besöker mässor och samlar in marknadsmaterial för att läsa av framtidens krav och behov som hon sedan översätter till beställningar åt utvecklingsteamen.

– Ett område som växer är e-handeln och det innebär ett stort behov av lagerhantering med många olika produkter av varierande storlek, det löser vi med hjälp av vår teknik, säger hon.

Kollmorgen är ett företag med 80 anställda som formar och påverkar framtiden inom logistik och materialhantering.

– Det är en väldigt rolig miljö, alla känner alla och vi har en väldigt bra gemenskap. Personligen gillar jag att ha frihet under ansvar och i min roll så får jag det. Jag kan välja att dyka in på olika områden som jag själv tycker är viktiga. Det öppnar hela tiden nya marknader och möjligheter då får man välja hur man ska använda tiden, avslutar Johanna Turesson.

Om Kollmorgen:

Kollmorgen, som ingår i Fortive-koncernen, är världsledande inom automationsprodukter för mobila robotar och automatiska truckar (AGV). Kollmorgens automationslösning NDC Solutions som består av hårdvara, mjukvara och navigering ger en beprövad plattform för att öka AGV-prestandan i ett brett urval av industrier världen över.

Läs mer på NDCSolutions.com