ANNONS FRÅN SAFT AB

Batteritillverkaren Saft laddar för en hållbar framtid tack vare ökat fokus på energiomställning

Tack vare ett ökat globalt fokus på energiomställning och med nya produkter och tjänster ser batteriföretaget Saft AB fram emot att driva utvecklingen mot en mer hållbar framtid.

Publicerad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Batterimarknaden, där Sverige tagit plats som en av ledarna globalt, är på stark frammarsch och växer ständigt med ökad efterfrågan, nya aktörer och tekniker. Men med över 100 års erfarenhet är det Saft i Oskarshamn som tveklöst lett vägen i Sverige och är fortfarande en av få kompletta batteritillverkare.

– Vi jobbar från ax till limpa, från inköp av råmaterial i form av metaller och vi levererar genom vår förädlingsprocess hela system av färdiga batterier. Vi har en komplett organisation med egen utveckling och ett ackrediterat laboratorium. Det gör att vi sticker ut på marknaden, säger Richard Karlsson, vd på Saft AB.

På fabriken i Oskarshamn fokuserar Saft och de cirka 450 medarbetarna på nickelkadmiumbatterier vars kvalitet och pålitlighet är nyckeln till framgången - både historiskt och i framtiden.

– Vi lever mycket på att vi har en stabil och säker produkt som klarar stora temperaturvariationer. Robustheten hos våra nickelkadmiumbatterier gör att de passar många kunder och projekt. Eftersom det är ett backup-batteri i många fall kan det stå oanvänt väldigt länge, men fungerar när vi behöver det som mest, säger Richard Karlsson.

Saft ser i framtiden möjligheter till ytterligare tillväxt tack vare det globalt ökade fokuset på energiomställningen.

– Vi jobbar nära FN:s 17 klimatmål och vi ser oss själva som en viktig och aktiv del i energiomställningen och arbetet att minska koldioxidutsläpp globalt, säger Richard Karlsson.

Saft gör detta bland annat genom att deras batterier kan ersätta backup-kraft som historiskt levererats av dieselgeneratorer som står och snurrar dygnet runt.

– Det finns en enorm potential i minskade utsläpp här och vi har redan ersatt ett stort antal traditionella generatorer och vi ser en fortsatt stark efterfrågan bland samhällskritiska verksamheter som stora industrier, sjukhus och infrastrukturanläggningar.

De kommande åren kommer Saft att lägga stort fokus på att modernisera och automatisera tillverkningsprocessen och ser stor efterfrågan på ingenjörer och projektledare inom automation.

– Vi gör stora satsningar inom automation och det är en av våra största utmaningar kommande år. Här finns möjligheten att verkligen vara med och driva förändring hos oss de kommande åren, säger Daniel Nilsson, utvecklingsdirektör på Saft.

Fakta

Saft-koncernen är världsledande inom tillverkning, forskning och utveckling av batterier för bland annat rymd-, försvars-, industri- samt kommunikationsapplikationer. I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium energilagrings- och reservkraftsbatterier. Där finns också en återvinningsanläggning där man tillverkar nya aktiva elektroder av gamla batterier.

Läs mer om Saft här.