Upphovsrättsorganisationer tog hem segern i EU-omröstning

2018-09-12 13:37  

Upphovsrättsorganisationernas linje vann när EU-parlamentet röstade om föreslagna nya regler för upphovsrätten på nätet.

Flera svenska ledamöter är starkt kritiska.

Diskussionen om en modernisering av EU:s gamla upphovsrättsregler från tidigt 00-tal har präglats av mörka rubriker om att förstöra internet eller spiken i kistan för konstnärer och gammelmedia.

EU-kommissionen har förgäves försökt mana till lugn. På båda sidor har inläggen in i det sista varit drastiska.

Bland kritikerna finns nätaktivister och konsumentorganisationer, men också nätjättar som Google och Facebook. Bland anhängarna finns journalistförbund, nyhetsbyråer och upphovsrättsorganisationer som exempelvis svenska Stim.

Seger för tyska EU-parlamentarikern Axel Voss

I slutändan blev det EU-parlamentets ansvarige i frågan, tyske kristdemokraten Axel Voss, som fick gehör för sin linje, med röst siffrorna 438 mot 226.

Under tisdagen manade han till lugn inför omröstningen.

– Det handlar inte om att förstöra internet. Det är inte en fråga om att försöka underminera folks kreativitet. Men det handlar om att fundera på den andra sidan av myntet: Upphovsrätt är väldigt viktigt och vi måste stoppa överträdelserna, sade Voss.

Beslutet får kritik från svenska parlamentariker

Från flera svenska parlamentsledamöter är dock kritiken stark.

”Detta beslut innebär döden för internet som vi känner det i dag. EU-parlamentet har beslutat om länkskatt och uppladdningsfilter”, skriverFredrick Federley (C) på Twitter.

”En riktigt dålig dag för internet. Upphovsrättslobbyn vann det här slaget och länkavgifter och uppladdningsfilter är att vänta”, anser Max Andersson (MP).

”Gick åt helvete i omröstningen om copyright. Såväl det som kallats ”länkskatt” som ”uppladdningsfilter” gick igenom. Motståndet för splittrat. Nu laddar vi om för förhandlingarna med medlemsstaterna. Kanske kan en ny regering i Sverige hjälpa till istället för att stjälpa!” skriver Christofer Fjellner (M).

Två paragrafer

Striden har främst stått om två paragrafer, 11 och 13,  som handlar om hur originalproducenten av exempelvis en nyhetsartikel ska kunna få ersättning när det länkas vidare till den och på vilket sätt sociala medier och plattformar redan på förhand ska kunna sätta stopp för att upphovsrättsskyddat material laddas upp.

Kritikerna har kallat det första för en ”länkskatt” och befarar att alltför hårda krav på det sistnämnda kommer att leda till behovet av uppladdningsfilter som i slutändan mest drabbar nätanvändarna.

Läs mer: Kampen om upphovsrätt på nätet går till EU-röstning

Oavsett dagens omröstning är samtidigt slutresultatet långt ifrån klart. Nu vidtar kompromissförhandlingar med EU:s medlemsländer och EU-kommissionen. Därefter är förhoppningen att en slutlig uppgörelse ska kunna godkännas eller inte av EU:s ministerråd och EU-parlamentet senast i början av nästa år.

Det ger i sin tur ytterligare chans att slipa bort det som inte gillas.

– Jag skulle vilja varna för övertoner i beskrivningen av hur jävligt det skulle bli. Det kan vara jäkligt dåligt – men det behöver inte betyda slutet för nätet, sade Christofer Fjellner (M) i går.

Mer om: Upphovsrätt EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer