Tegnell: Fortsätt jobba hemifrån

2020-07-30 13:38  

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor att om möjligt fortsätta att arbeta hemifrån även i höst.

- Vi kommer troligtvis ha en fortsatt smittspridning i höst. Den kommer antagligen att vara på en låg nivå, men det finns en risk att det flammar upp igen. Framför allt på platser som inte haft så mycket smittspridning tidigare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S).

"Mycket trängsel på vissa platser"

Regeringen ger också länsstyrelserna i uppdrag att informera om hur viktigt det är att myndigheternas rekommendationer följs, inte minst inom kollektivtrafiken.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

- Det är ett viktigt uppdrag där de inte bara ska följa utvecklingen, utan också arbeta aktivt med information och samla goda exempel och aktivt uppmana aktörer att följa dessa exempel, säger socialminister Lena Hallengren.

- De har sedan tidigare haft ett uppdrag att följa utvecklingen och det de har sett är att det ser väldigt olika ut över landet, att det ibland varit för mycket trängsel på badplatser och restauranger.

Behövs det ny lagstiftning, exempelvis för att personal inom kollektivtrafiken ska kunna avvisa resenärer av smittskyddsskäl?

- Lagstiftning tar tid, så här är det viktigt att branscherna själva tar fram rekommendationer som ska följas. Någon ny lagstiftning är inte planerad, säger Hallengren.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer