Svenskt nej blockerar digitalskatt i EU

2018-11-06 15:01  
Finansminister Magdalena Andersson (S) pratar med journalister då EU:s finansministrar möts i Bryssel. Foto: Wiktor Nummelin / TT

Med Frankrike som pådrivare vill en lång rad EU-länder införa en digitalskatt på nätjättar, helst redan före årsskiftet. Sverige säger bestämt nej.

Frågan om en skatt på digitala tjänster har stötts och blötts i EU-sammanhang i ett drygt år, framför allt med påtryckningar från Frankrike.

Tanken är att med en omsättningsbaserad skatt kunna plocka pengar från de vinster som görs i EU av globala nätjättar som Google och Facebook, även om de inte formellt är baserade i EU.

– Vad som står på spel är skatterättvisa och skatteeffektivitet för alla europeiska länder, betonar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire vid tisdagens möte med sina EU-kollegor i Bryssel.

Nej från Sverige

Men skattebeslut i EU kräver enhällighet – och det finns definitivt inte i nuläget när det gäller synen på digitalskatten.

En av de mest benhårda nej-sägarna är Sverige, som inte tycker att diskussionerna utvecklas på ett sätt som gör ett ja mer troligt.

– Vi har inte rört på oss och där har vi en väldigt tydlig förankring i Sveriges riksdag om att vi inte kan ställa oss bakom det förslag som ligger på bordet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter tisdagens samtal.

För hennes del är det framför allt en principfråga.

– Det här är någonting som bryter mot de grundläggande skatteprinciper som vi har _ nämligen att varor och tjänster ska beskattas där de skapas, inte där de konsumeras, säger finansministern.

Beslut i december?

EU-kommissionen hoppas ändå på ett ja från EU-länderna redan i december. Frankrikes finansminister lovar att jobba hårt för det.

– Om bara viljan finns så finns också en väg. Och det finns en vilja i Frankrike och många andra länder att anta det här direktivet före slutet av 2018. Det är en tydlig röd linje för Frankrike, säger Bruno Le Maire i Bryssel.

Länder som Spanien och Italien har redan aviserat att de kommer att gå vidare på egen hand om inte EU gör något. Tyskland tillhör de mer tveksamma, men har ändå öppnat för att besluta om något som kan bli aktuellt om inte frågan hinner lösas internationellt bland OECD-länderna fram till 2020.

Sveriges nej ligger dock tungt och fast. Och det gäller oavsett vem som är finansminister vid nästa EU-möte i december.

– Med det förslag som ligger på bordet så är det inte möjligt med en uppgörelse. Och jag ser inte att det skulle finnas någon regering i Sverige som skulle ändra den positionen, säger Magdalena Andersson i Bryssel.

Mer om: Skatter EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer