Observatoriemuseet öppnar för skolor

2018-02-27 11:22  

Kungliga Vetenskapsakademien säljer Observatoriemuseet till Stockholms stad. Nu ska både museum och skolverksamhet rymmas i fastigheten.

Sedan 2014 har Observatoriemuseet varit stängt för allmänheten på grund av dyra driftkostnader. Vetenskapsakademien har letat lösningar för fastigheten. Nu står det klart att Stockholms Stad blir ny ägare.

- Det känns bra, jag är väldigt nöjd med beslutet, säger Göran K Hansson, ständig sekreterare på Kungliga Vetenskapsakademien.

Vetenskapsakademiens styrelse har inlett förhandlingar om en försäljning till Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Förutom att återuppta museiverksamheten ska Stockholms Stad skapa ett aktivt center för lärande och engagemang där barn och ungdomar lär sig om naturvetenskap.

Observatoriemuseet har funnits sedan 1991

I ett inslag på SVT berättar skolborgarrådet Olle Burell (S) att staden har ambitionen att driva verksamheten vidare och att man vill att den ska få fortsätta att tjäna som en mötesplats för skolor och vetenskap.

När observatoriet invigdes 1753 var det en av Sveriges mest påkostade vetenskapliga institutioner. Observatoriemuseet har funnits på plats i Stockholm sedan 1991. Verksamheten har ordnat utställningar om astronomi, teleskop och vetenskaplig forskning, föreläsningar, skolbesök och teleskopvisningar för allmänheten.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer