Nytt ebolafall i kongolesisk miljonstad

2018-05-17 07:57  
Bild från Ebola-utbrottet 2014 i Monrovia, Liberia. Foto: AP Photo / Jerome Delay / TT

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har "nått en ny fas" sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har "nått en ny fas" sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominister Oly Ilunga Kalenga. WHO skickar experter till staden.

23 personer tros ha avlidit i ebola i Kongo-Kinshasa sedan april. Dessa har emellertid smittats i mer glesbefolkade områden vilket har gjort det lättare för att myndigheterna att isolera smittan där. När utbrottet nu ser ut att ha nått stadsmiljöer kan läget bli mycket svårare för sjukvården.

Att smittan nått Mbandaka väcker oro hos Världshälsoorganisationen (WHO) på grund av stadens läge. Den är en viktig hamnstad och handelsplats vid Kongofloden, där transporter ned till huvudstaden Kinshasa passerar.

"Det är en oroande utveckling", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande. WHO bekräftar att ett fall av ebola upptäckts i ett distrikt i staden. Organisationen meddelar att den skickar ett 30-tal experter till Mbandaka.

Läs mer: WHO förbereder för ny ebolakris

WHO har skickat 4.000 doser ebolavaccin till Kongo-Kinshasa i ett försök att hejda utbrottet av den smittsamma febersjukdomen.

– Ebolautbrottet har nått en ny fas. Den påverkar nu tre olika zoner i landet, inklusive en tätbebyggd zon. Sedan vi upptäckte fallet i Mbandaka har våra epidemiologer arbetat på fältet med att identifiera personer som varit i kontakt med misstänkta smittofall, säger hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

Hälsodepartementet säger att vaccinationerna sätter i gång tidigt nästa vecka.

Mer om: Ebola Kongo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer