SAMHÄLLE

Nato-chefen: Vi ska garantera tusen miljarder kronor till Ukraina

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

En gemensam Nato-fond ska garantera över motsvarande 1 000 miljarder svenska kronor till Ukraina under fem års tid. Förslaget kommer från generalsekreterare Jens Stoltenberg, i väntan på besked om USA:s fortsatta stöd.

Publicerad Uppdaterad

Den nya fonden är tänkt att finansieras på samma sätt som Natos relativt lilla gemensamma budget, som medlemsländerna bidrar till utgående från hur stor deras BNP är.

– Ukraina har akuta behov. Alla förseningar i att ge stöd får konsekvenser på slagfältet. Vi måste förlita oss mindre på frivilliga bidrag och mer på fleråriga löften, betonar Stoltenberg på väg in till onsdagens utrikesministermöte i Bryssel.

Stoltenberg nämner inga detaljer, men enligt nyhetsbyrån AFP handlar det om 100 miljarder euro – motsvarande omkring 1 150 miljarder svenska kronor.

Tanken är att hålla en första diskussion om pengarna under veckans utrikesministermöte i Bryssel. Eventuellt beslut kan sedan fattas tidigast vid Natos toppmöte i Washington i juli.

Stödfonden ska säkra fortsatt militärt stöd till Ukraina under de kommande åren, oavsett vilka politiska skiften som sker i medlemsländerna – exempelvis USA.

Än så länge är det dock oklart om alla länder kan acceptera planen. Exempelvis har Natolandet Ungern i EU-sammanhang varit starkt emot att bidra till att stötta Ukraina militärt.

– Det är fortfarande långt kvar. Flera medlemsländer har funderingar på hur det ska fungera praktiskt, säger en Natodiplomat anonymt till nyhetsbyrån AFP.

Vid veckans Natomöte ska utrikesministrarna även diskutera om Nato kan ta över delar av den så kallade Ramstein-gruppens arbete för att samordna stödet till Ukraina.

Dessutom ska Natos 75-årsjubileum uppmärksammas – på dagen 75 år efter undertecknandet av Atlantfördraget den 4 april 1949.

– Vi har byggt historiens mäktigaste och mest framgångsrika allians. Natos öppna dörrar-politik har bidragit till att sprida demokrati och välstånd runt om i Europa, hävdar Jens Stoltenberg.

FAKTA

Veckans Natomöte

De 32 Natoländernas utrikesministrar möts i Bryssel under onsdagen och torsdagen för att framför allt diskutera stöd och samarbete med Ukraina inför sommarens toppmöte i Washington.

På agendan står ett ordinarie utrikesministermöte under tisdagseftermiddagen samt ett möte med Ukraina-rådet och ett med Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea och EU under torsdagen.

På torsdagsmorgonen ska dessutom Natos 75-årsjubileum uppmärksammas med en ceremoni vid högkvarteret i Bryssel.