Mjukvaruproblem stänger tunneln

2021-07-21 09:28  
Marieholmstunneln under Göta älv i Göteborg är den första nya fasta förbindelsen mellan Hisingen och centrala staden på över 40 år. Idag är dock tunneln stängd. Foto: Paul Björkman/Trafikverket

Marieholmstunneln i Göteborg håller stängt på grund av problem med tunnelns mjukvarusystem.

För mindre än ett år sedan invigdes Marieholmstunneln, som går under älven i Göteborg. Tunneln är en del av den stora infrastruktursatsningen Västsvenska paketet och avlastar Tingstadstunneln där tidigare ungefär 120 000 fordon passerade per dygn.

Läs mer: Leran skapar svårigheter i tunnelbygge

Just idag behöver fordonen dock återigen använda Tingstadstunneln för sin passage under älven, då mjukvarusystemen i Marieholmstunneln redan under tisdagskvällen råkade ut för störningar. Det säger Mikael Salo, vägtrafikledare vid Trafikverket, till GP.

"Flera olika system som trasslar"

– Vi stänger i natt för att undvika den värsta rusningstrafiken under morgondagen (läs: idag, red.anm). Vi har flera olika system som trasslar för oss, sa Mikael Salo till GP igår kväll.

Läs mer: Nu öppnar Marieholmstunneln – har kostat över tre miljarder

Det handlar bland annat om problem med den mjukvara som sköter tunnelns skyltning. Ny Teknik söker Trafikverket för att få fler detaljer om vilka delar av mjukvarusystemet som trasslar.

Läs mer: Akut tekniskt fel på alkolåset hindrar Göteborgs taxibilar att rulla

Prognosen är att tunneln kommer att öppna igen senare idag.

Läs mer: Trots deformationen: Hisingsbron öppnar som planerat – men cykelbanorna stängs av

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer