Mini-vintergata upptäckt – ”förvånansvärt icke-kaotisk”

2020-08-13 07:28  
SPT0418-47 är en galax liknande Vintergatan som har upptäckts tolv miljarder ljusår bort. Foto: European Southern Observatory/AFP/TT

Tolv miljarder ljusår bort har astronomer identifierat vad som tycks vara en galax liknande Vintergatan.

Den ”förvånansvärt icke-kaotiska” minigalaxen, som getts namnet SPT0418-47, hoppas kunna öka vår förståelse om universums tidiga år.

SPT0418-47, som är synlig som en ring av ljus, har i likhet med vår galax Vintergatan, en diskusliknande avplattning och en central magliknande förtätning.

– Det här är första gången som en förtätning har setts så här tidigt i universums historia, vilket gör SPT0418-47 till den mest avlägsna galaxen snarlik Vintergatan, säger Europeiska sydobservatoriet (ESO), som är delaktigt i upptäckten, i ett uttalande.

Läs mer: Efter explosionen – lyckad uppskjutning för Spacex

Den observerade bilden av galaxen kommer från den tid då universum endast var 1,4 miljarder år gammalt – tio procent av dess nuvarande ålder – en tid då de flesta galaxer ännu inte hade hunnit formas.

– Denna oväntade upptäckt tyder på att det unga universum kanske inte var så kaotiskt som man tidigare har trott och det väcker många frågor om hur en välordnad galax kunde formas så kort tid efter big bang, fortsätter ESO i uttalandet.

Mer om: Universum Galax

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer