Krav på EU-linje om vapenexport till Riyad

2018-10-22 16:55  
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jamal Khashoggis död på Saudiarabiens konsulat i Istanbul fortsätter att få politiska konsekvenser. Nu efterlyser Tysklands näringsminister en gemensam europeisk linje i frågan om ett stopp på vapenexporten till landet.

Ironiskt nog är det först efter sin tragiska död som Jamal Khashoggi fått världen att reagera på de tvivelaktiga förhållanden i Saudiarabien som han i egenskap av dissident och journalist så länge försökte belysa.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Donald Trump är överens om att alla detaljer kring Khashoggis död på det saudiska konsulatet i Istanbul måste klargöras. Erdogan har sagt att den ”nakna sanningen” kommer att avslöjas.

Sammantaget kommer 45 anställda vid det saudiska konsulatet att höras i samband med utredningen i Turkiet, enligt turkiska NTV.

En något udda detalj i fallet är att en av de 15 saudier som misstänks ha deltagit i dödandet ska ha iklätt sig Jamal Khashoggis kläder och ett lösskägg, för att därefter vandra runt i Istanbul, uppger turkiska källor till CNN. Tv-kanalen har tagit del av bilder från övervakningskameror som påstås visa hur den saudiske mannen lämnar konsulatet genom en bakdörr, och hur han senare befinner sig utanför det världskända landmärket Blå moskén.

Blånekade i två veckor

Efter över två veckor av påtryckningar medgavs från saudiskt håll att Khashoggi dött inne på konsulatet. Den saudiska versionen av händelseförloppet är att journalisten dödades av misstag under ett slagsmål. De skyldiga gick utanför sina befogenheter och den saudiska regeringen var inte inblandad, hävdar landets utrikesminister Adel al-Jubeir i en intervju med den amerikanska tv-kanalen Fox News.

Saudiarabiens kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman uppges samtidigt ha ringt Khashoggis son för att framföra sina kondoleanser, enligt den saudiska nyhetsbyrån SPA.

Yasin Aktay, rådgivare till Turkiets president Erdogan, avfärdar dock den saudiska förklaringen, och frågar sig hur det kan ha uppstått ett slagsmål mellan 15 unga män som är tränade i strid och en 60-årig journalist.

– Det förklarar ingenting av händelsen mot bakgrund av alla uppgifter som kommit fram, tvärtom väcker det ännu fler frågor, säger Aktay till Reuters.

Vill ha europeisk linje

Flera länder, FN och EU instämmer i kraven på mer information om händelsen. Tyskland har tillfälligt stoppat sin vapenexport till Saudiarabien, enligt förbundskansler Angela Merkel. Dessutom uppmanar den tyske näringsministern Peter Altmeier andra EU-länder att följa efter, så länge det är oklart hur Khashoggi egentligen dödades.

– För mig känns det viktigt att vi enas om en europeisk inställning, säger han till ARD.

Kan häva exportavtal

Hittills i år har Tysklands regering godkänt vapenexport för drygt fyra miljarder kronor till Saudiarabien, vilket gör saudierna till de största köparna av tyska vapen efter Algeriet. Enligt Altmeier är det ännu inte avgjort om redan uppgjorda tyska avtal om vapenexport till Saudiarabien kommer att hävas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt