Iran: Planet sköts ner – mänskliga faktorn bakom

2020-01-11 08:30  
Enligt den statliga tv-kanalen misstogs passagerarplanet för ett fientligt plan, vilket fick militären att skjuta ner det. Foto: Satellite image Maxar Technologies via AP / TT, Nariman Gharib via AP / TT

Iran sköt ner det ukrainska passagerarplan som kraschade i onsdags, uppger landets statliga tv. Uppgifterna kommer efter att landet tidigare förnekat att det skjutit ner planet. Mänskliga faktorn bakom nedskjutning.

Det var den mänskliga faktorn som låg bakom misstaget att skjuta ner planet, som enligt Iran kom nära ett militärt område, uppger tv-kanalen.

Enligt tv-kanalen misstogs passagerarplanet för ett fientligt plan, vilket fick militären att av misstag skjuta ner det. Vidare uppges att ansvariga ska stå till svars för nedskjutningen.

Utrikesminister Mohammad Javad Zarif bekräftar nyheten på Twitter , men skriver också att det i botten skulle vara USA:s fel att nedskjutningen inträffade.

”En sorgens dag. Preliminära slutsatser av den interna utredningen av våra beväpnade styrkor: Mänskliga faktorn vid en tid av kris orsakad av USA:s äventyrlighet ledde till en katastrof”, skriver han och ber alla påverkade av flygolyckan om ursäkt.

Läs mer: FOI-expert: ”Den mest sannolika förklaringen är nedskjutning av misstag”

Irans president Hassan Rohani säger att nedskjutningen av det ukrainska planet är en ”stor tragedi och oförlåtligt misstag”.

På fredagskvällen höll Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne en presskonferens om det störtade planet. Han uppgav då att Sverige tillsammans med Kanada, Storbritannien, Ukraina och Afghanistan har bildat en internationell grupp som ska koordinera hjälpen till familjerna till offren från flygkraschen.

Vår prioritet just nu är att hjälpa offrens familjer, sade Champagne och uppgav även att antalet döda kanadensare reviderats ner från 63 till 57.

Samtliga 176 människor ombord omkom i kraschen.

Mer om: Flygkrasch Iran

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer