SAMHÄLLE

Här dyker det ”utdöda” djuret oväntat upp – efter 62 års frånvaro

Det återupptäckta myrpiggsvinet.
Det återupptäckta myrpiggsvinet.

För första gången har den ”levande fossilen” döpt efter David Attenborough fångats på film. Det äggläggande däggdjuret har undvikit forskarna i över 60 år.

Publicerad

Det ser ut som en blandning av en igelkott, mullvad och myrslok och har varit borta i över ett halvt sekel. Myrpiggsvinet Zaglossus attenboroughi, uppkallat efter den brittiska programledaren David Attenborough, har nu för första gången fångats på film.

Djuret, som forskare befarat varit utdött, fångades av en av 80 utplacerade kameror under forskningsprojektet Expedition Cyclops. Kamerorna har varit utplacerade runt bergskedjan Pegunungan Cycloop i provinsen Papua i Indonesien. 

Tidigare expeditioner har hittat lämningar i jorden som pekat på att djuret varit där och petat runt med sin långa nos. Men det har inte setts till och kunnat undersökas vetenskapligt sedan 1961.

Myrpiggsvinen tros ha samexisterat med dinosaurierna och djurgruppen tros ha separerats från andra däggdjur för runt 200 miljoner år sedan. Enligt BBC har familjen myrpiggsvin, även kallad Echidnas, i ordningen kloakdjur som det nyligen filmade djuret tillhör kallats för ”levande fossil”.