Försvarsministern: Luftförsvaret stärks ”radikalt”

2021-01-12 10:46  
Ett Gripenplan i en flyghangar hos SAAB i Linköping. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den beslutade militära upprustningen ger ett ”radikalt uppgraderat” luftförsvar. Det bedömer försvarsminister Peter Hultqvist (S).

När Hultqvist talade på Folk och försvars digitala rikskonferens på tisdagen lyfte han fram planerade satsningar på det svenska luftförsvaret.

– Det är en rejäl förstärkning av svensk operativ förmåga som också är en viktig säkerhetspolitisk signal, sade han.

Den redan påbörjade satsningen på det markbaserade luftvärnssystemet Patriot ska fullföljas. Den första eldenheten bedöms leverera ”initial operativ förmåga” redan i slutet av detta år, enligt Hultqvist.

Flygdivisioner ombeväpnas

Marinens Visbykorvetter ska beväpnas med luftvärn.

– Det ger oss ett antal rörliga enheter som kan sättas in i luftförsvaret längs hela den svenska kusten, säger Hultqvist.

Det nuvarande stridslednings- och luftbevakningsflyget ska bytas ut. Amfibiebataljonerna ska få ett nytt buret luftvärnssystem.

Sex stridsflygdivisioner bibehålls. Fyra ska ombeväpnas till nya JAS Gripen 39 E medan två flyger vidare med de äldre C/D versionerna. Totalt bibehålls därmed cirka 100 stridsflygplan.

Dessutom tillkommer en satsning på att beväpna Gripenplan med en flygburen missil för långräckviddig markmålsbekämpning.

– Det ger oss möjlighet att med avsevärd räckvidd nå in på fientligt territorium, säger Hultqvist.

Ny luftförsvaret ska kunna försvara regioner

Försvarsministern uppger att sammantaget innebär satsningarna att det svenska luftförsvaret ”uppgraderas radikalt.”

– I stället för ett punktvis försvar av basområden och mindre landområden går vi nu mot ett luftvärn som i framtiden kan försvara regioner, säger Hultqvist.

– Vi får kapacitet att från svensk kust möta missil och flygangrepp på långa avstånd. Vi kommer att kunna möta långräckviddiga ballistiska robotar.

Sensorer ska förvarna om angrepp

Hultqvist pekar också på att Sverige får en bättre förvarning vid angrepp genom satsning på sensorer, samt att luftförsvaret får större chans att överleva ett angrepp genom att det kommer att kunna spridas ut.

– Vi får en ökad operativ räckvidd som innebär att en antagonist måste ha ökade resurser för skydd av egna förband, säger försvarsministern.

– Ökad tröskeleffekt som en konsekvens av bland annat vår förmåga att bekämpa en fiende på djupet.

Riksdagen beslutade före jul om en upprustning av det svenska försvaret. Enligt Hultqvist är det den största upprustningen i Sverige sedan 1950-talet. Försvarsanslagen kommer att öka med över 40 procent till 2025, jämfört med 2020 års nivå.

Upprustningen ska vara genomförd till omkring 2030.

Peter Wallberg/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer