Försvarets helikopter räddade dödssjukt barn

2018-06-15 08:01  
Genrebild av Helikopter 15 från en internationell ubåtsjaktsövning i Stockholms skärgård. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Försvarets helikopter fick rycka ut för att rädda ett spädbarn när inga civila ambulansflyg fanns tillgängliga.

Ett spädbarn som svävade i livsfara i Kristianstad fick försvaret att rycka ut. När Astrid Lindgrens sjukhus, som inte hade någon annanstans att vända sig, bad om hjälp ryckte en helikopter från Försvarsmakten ut.

"Alla andra möjligheter var i det läget helt uttömda. Det fanns inga civila ambulansflyg", berättar Johan Fenhammar, läkare på Astrid Lindgrens sjukhus, i ett pressutskick från Försvarsmakten.

Läs mer: Försvarets helikopter HKP 14 dyr att flyga

Helikoptern, som lyfte från Linköping i onsdags kväll, hämtade först ett läkarteam och en kuvös på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Sedan bar det av till spädbarnet i Skåne och därefter vände transporten tillbaka.

– En av Försvarsmaktens uppgifter – förutom vår ordinarie uppgift att bevaka territoriell integritet – är också att stödja samhället när vi kan. Kan vi hjälpa så gör vi det, säger Miguel Riera, vakthavande operationsledare, till P4 Östergötland.

Läs mer: Sikorskys tunga lyft slog det egna rekordet

Transporten gick bra och barnet kom fram i tid, enligt Försvarsmakten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer