Förbjudna kemikalier i var sjunde testad leksak

2016-04-11 17:15  
Foto: Alamy

Allt färre testade leksaker innehåller miljöfarliga ämnen. Dock återfinns förbjudna kemikalier i var sjunde leksak enligt en ny undersökning gjord av Kemikalieinspektionen.

För två år sedan innehöll var fjärde testad leksak bly eller hälsoskadliga ftalater vid Kemikalieinspektionens tillsyn. När undersökningen nu på nytt genomförts var siffran i stället 15 procent.

– Generellt sett har leksaksbranschen börjat jobba mer aktivt med kemikaliefrågor. Sedan hoppas vi att vår tillsyn har hjälpt till att lyfta reglerna för företag som inte visste om att de fanns, säger Camilla Westlund, inspektör vid myndigheten till TT.

Fortfarande hittas dock förbjudna kemikalier som ftalater, som används som mjukgörare i plast, liksom bly – något som bland annat kan orsaka skador på nervsystemet. Bly fanns till exempel i en batteridriven bil och två olika former av kassaapparater och en leksaksdocka. Ftalaterna hittades i sin tur i en nyckelring, en basebollhandske liksom ytterligare en docka.

Sju olika företag har nu anmälts till miljöåklagaren.

TT: Som konsument, vad bör man ha i åtanke när man köper leksaker?

– Enklast är att välja ett annat material. Hårdplast eller trä innehåller inte de här ämnena. Sedan har vi sett i vår tillsyn att de stora märkena även har en stor organisation bakom sig som jobbar med säkerhet och kemikaliefrågor, så ett välkänt leksaksmärke är att rekommendera, säger Camilla Westlund.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer