Samhälle

Coronasmittan ökar i Sverige – närmar sig kritisk punkt

Covidläget i Sverige har försämrats. Förra veckan ökade antalet nya fall med 70 procent jämfört med veckan innan – en av de största ökningarna man har sett.

Publicerad Uppdaterad

– Delar av den beror på ökad testning, men vi har också en ökande smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Den dominerande ökningen ligger i åldrarna 20–60 år, men den finns överallt. Man ser även en liten, men påtaglig ökning av antalet nyinlagda på iva.

– Vi börjar även här i Sverige närma oss en kritisk punkt, säger Tegnell.

Han får frågan om det på grund av smittläget åter kan vara aktuellt att införa nationell reseavrådan. Men där är vi inte än, enligt statsepidemiologen.

– Än så länge så är skillnaderna inte så stora utan väldigt många regioner har en ökning. Vi tycker också att det ligger ganska mycket i rådet om att undvika nya kontakter, för resande innebär ju nästan alltid nya kontakter, säger säger Anders Tegnell.

Fler patienter på iva

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd, Socialstyrelsen, berättar att belastningen på vården har ökat något – men att läget fortsatt är under kontroll.

Under den senaste veckan har antalet patienter med covid-19 på iva-avdelningar ökat till 55 personer.

– Det betyder att 15 procent av patienterna på iva vårdas för covid-19, säger Irene Nilsson Carlsson.

Tillgängligheten till iva-platser nationellt sett är dock fortfarande mycket god, säger hon. Men majoriteten av regionerna väntar sig en försämring av läget både på lång och kort sikt.

Anders Tegnell säger att utvecklingen av inlagda på iva inte är särskilt snabb.

– Egentligen inte eftersom vi började på relativt låga nivåer. Vi har fortfarande väldigt få inlagda på iva jämfört med hur det var i våras, säger Anders Tegnell, och påminner återigen om vikten av att följa råden för att inte hamna i samma situation som i våras.

Oklart kring höstscenariot

I somras presenterade Folkhälsomyndigheten tre möjliga scenarier för hur smittspridningen i Sverige kunde komma att se ut nu under hösten och fram till nästa höst. Tegnell säger att det än så länge är för tidigt att säga vilket av scenarierna som vi nu befinner oss i.

– Scenarierna var inga prognoser, utan framför allt ett planeringsunderlag till regionerna. Så jag tror att vi får avvakta, det är svårt att uttala sig i dag om vilket scenario vi har.

Skärpta coronaråd i Skåne

Coronaråden på grund av ökad smittspridning skärps i Skåne.

De skärpta allmänna råden, som beslutats av Folkhälsomyndigheten, innebär bland annat att personer som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Livsmedelsbutiker och apotek får besökas om det är nödvändigt – däremot uppmanas skåningarna att undvika nöjen och fritidsaktiviteter om dessa sker ute bland andra människor. Personer i länet uppmanas avstå från att dela i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Samtidigt meddelar länsstyrelsen att man håller fast vid publiktaket på 50 personer i Skåne för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade statistik. I stället räknas siffran ned med 15 dödsfall.

Därmed har totalt 5 918 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 115 785 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

  • Undvika att resa i kollektivtrafik.
  • Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.
  • Endast besöka livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.
  • Undvika fysisk kontakt med andra personer är de som man bor tillsammans med.
  • Avstå från att arrangera eller delta i en fest.
  • Avstå från att delta i exempelvis konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.
  • Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.
  • Vårdbesök eller medicinska undersökningar omfattas inte av råden.
  • Arbetsgivare ska se till att personal kan arbeta hemifrån i en ännu högre utsträckning än i dag.
  • Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Källa: Folkhälsomyndigheten