Allt fler kvinnor föder barn efter 49

2018-08-07 09:54  
Arkivbild från när höggravid kvinna besöker en barnmorska som mäter hjärtljud. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Snittåldern för en förstföderska har gått stadigt uppåt i Sverige de senaste decennierna.

Det blir allt vanligare att kvinnor föder barn högre upp i åldrarna. Ulrika Wesström var 49 år när hon fick sin son.

– Jag var i en ny relation, han hade inga barn och ville jättegärna ha det. Jag tyckte först att det var lite sent, men sedan kom jag fram till att det var en utmärkt idé.

Sonen Dante är Ulrika Wesströms tredje barn och hon tycker inte att den senaste graviditeten skiljde sig nämnvärt från de två första.

– Klart att jag var orolig, men det är man ju alltid som gravid. Jag var fruktansvärt trött den sista tiden, men i femte månaden var vi på segelsemester i Kroatien och det var inga problem.

Allt äldre

Snittåldern för en förstföderska har gått stadigt uppåt i Sverige de senaste decennierna. 1973 födde en kvinna i genomsnitt sitt första barn när hon var 24 år, 2016 låg samma siffra på drygt 29 år, enligt Statistiska centralbyrån. Och mönstret syns överallt i statistiken. 2017 föddes 69 barn av mödrar som var 49 år eller äldre, vilket kan jämföras med 22 stycken sju år tidigare.

Kenny Rodriguez-Wallberg, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhusets sektion för reproduktionsmedicin, ser flera förklaringar till att barnafödandet letar sig allt högre upp i åldrarna. Hon pekar bland annat på att de medicintekniska förutsättningarna har blivit allt bättre, men lägger också stor vikt vid förändrade beteendemönster.

– Män och kvinnor sätter i dag ett högt värde på att utbilda sig och hinna med en mängd olika saker innan det är dags att bilda familj, säger hon.

Alternativen har blivit fler med åren och antalet behandlingar med olika typer av assisterad befruktning har ökat kontinuerligt. För det par som behöver medicinsk hjälp finns flera alternativ att tillgå, där IVF-behandling är den vanligaste formen av assisterad befruktning.

Men i dag beviljar de flesta landsting i regel inte IVF-behandlingar till kvinnor som har fyllt 40 år. Åldersgränsen har ifrågasatts, bland annat av Statens medicinsk-etiska råd (Smer) som anser att gränsen är för lågt satt. Enligt Smer finns ingen generellt hög risk med att bli gravid som äldre.

Även Rodriguez-Wallberg anser att det är viktigt att utgå ifrån individen när det handlar om riskerna med en graviditet.

– En kvinna i 45-årsåldern kan förstås vara väldigt frisk och då finns det förutsättningar för att det ska gå bra, säger hon.

Rekommenderar

För Wesström och hennes dåvarande partner dröjde det en tid från det att de hade bestämt sig till dess att hon fick beskedet att hon var gravid. De fick viss hjälp från sjukvården.

– Det tog ju ett tag, det är inte gjort i en handvändning när man är så pass gammal. Man är ju inte så fertil längre i den åldern, säger hon.

Nu har det hunnit gå sju år sedan Dante föddes och Wesström säger att det på det stora hela har varit en fantastisk tid. Hon pekar också på att det finns många fördelar med att vara äldre när man får barn.

– Det är något som jag kan rekommendera. Ofta har man ett mer välordnat liv och bättre ekonomi när man blir äldre. Sedan tror jag att det är extra viktigt att ha ett nätverk runtomkring sig.

"Tråkigt faktum"

Den enda egentliga nackdelen som Ulrika Wesström nämner är att hennes son rent statistiskt inte kommer att få behålla sin mamma lika länge som om hon hade varit i 20-årsåldern.

– Det är ju ett tråkigt faktum, men det är inte mycket att göra åt och jag hoppas att jag ska hålla länge till. Hade jag varit alldeles ensam så kanske det inte hade varit så bra. Men det finns ett stort familjenätverk omkring honom på bägge sidor.

Mer om: Förlossning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer