Avgörande dag för upphovsrätt på nätet

2019-02-13 10:30  

Döden för internet eller döden för konstnärlig verksamhet och traditionella medier?

Nyfikenheten är stor inför dagens eventuella uppgörelse om nya EU-regler för upphovsrätten på nätet.

Kamporden har varit hårda under det senaste halvårets strid. De avslutande kompromissförhandlingarna väntas nu i mål vid lunchtid för att eventuellt hitta en uppgörelse som kan godkännas av såväl EU:s medlemsländer som EU-parlamentet.

Debatten har gått het om framför allt reglerna för eventuell ersättning vid länkning och olika plattformars ansvar om någon lägger ut skyddat material.

Läs mer: Het kamp om nätregler i EU: ”Värsta förslaget hittills”

Bland anhängarna finns upphovsrättsorganisationer, tidningsutgivare och stora förlag.

"Utan direktivet skulle kreatörer lämnas utan garantier för en rättvis ersättning online och våra sektorer skulle utsättas för stor juridisk osäkerhet", påpekar en lång rad organisationer i ett gemensamt uttalande.

Bland motståndarna finns nätaktivister och stora och små plattformar och sajter.

Läs mer: Varningen: Så kan Europa få övervakning som i Kina

"Förslagen skulle begränsa vår möjlighet att aktivt delta på nätet och i stället gynna de stora mediakonglomeratens affärsmodeller", hävdar den tyska piratpartisten och EU-parlamentsledamoten Julia Reda.

Efter dagens förhandlingar får hela EU-parlamentet avgöra om man säger ja eller nej till resultatet, sannolikt i slutet av mars.

Mer om: Upphovsrätt EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt