Allt fler utsätts för bitcoinbedrägerier: ”Stort mörkertal”

2021-08-16 07:04  
Antalet bitcoinbedrägerier ökar. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Tusentals svenskar utsätts varje år för investeringsbedrägerier som rör kryptovalutan bitcoin, enligt Finansinspektionen.

Bedrägerierna omsätter många miljarder över hela världen och ökar i omfattning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Mörkertalet är dock stort eftersom få anmäler att de har blivit lurade då de skäms inför närstående eller grannar. Och att det ökar? Helt utan tvivel, det är nästan som en industri, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisen, till radion.

Bedragare ringer upp människor och försöker få dem att gå med på falska bitcointransaktioner. Till exempel kan bedragarna hävda att de ringer från Karibien eller London och hänvisa till en förtroendegivande hemsida.

– Man använder en adress som vid första anblicken kan se ut att gå till det seriösa företaget, men tittar man närmare ser man att de stavar det lite annorlunda eller har lagt till ett ord eller något som det inte är meningen att man ska uppmärksamma, förklarar Jan Olsson för Ekot.

Mer om: Bitcoin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt