RYMDEN

Bezos vinner månkontrakt – ska bygga månlandare för Artemis V

En månlandare, två astronauter och jorden i bakgrunden.
Illustration av Blue Origins månlandare.

Blue Origin ska bygga en ny månlandare till 2029. Med ett kontrakt värt 3,4 miljarder dollar tar företaget återigen upp kampen med Spacex som också ska hjälpa Nasa landa på månen.

Publicerad

Blue Origin, grundat av Jeff Bezos, har fått i uppdrag av Nasa att bygga en månlandare till 2029. Kontraktet är värt 3,4 miljarder dollar och den nya månlandaren ska användas under det femte uppdraget i Artemisprogrammet.

Artemisprogrammet är Nasas stora satsning på att återigen ta människan till månen – den här gången för att stanna. 2022 flög en obemannad Orion-farkost runt månen under Artemis I. Nästa år ska fyra astronauter tas runt månen och kort därefter ska människor för första gången sedan 1972 landa på månen under Artemis III.

Jeff Bezos skriver på Twitter att han är hedrad att få vara med på resan med att ta astronauter tillbaka till månen. Blue Origin, grundat år 2000, har hittills skjutit upp en blandning av betalande kunder och kändisar till rymden och har bland annat planer på en privat rymdstation.

Så skiljer sig de två privata månlandarna

Sedan tidigare har Nasa tilldelat Spacex uppdraget att hjälpa till vid månlandningen under Artemis III och IV. Vid de två första månlandningarna sedan 1972 är det en variant av företagets jätteraket Starship som ska användas.

Starship Human Landing System skiljer sig något från vanliga Starship. Farkosten har bland annat ingen värmesköld då den inte behöver ta sig tillbaka in i atmosfären på jorden. Starship HLS har sex Raptormotorer och kommer behöva tankas i omlopp innan farkosten tar sig mot månen.

Starship HLS kommer att möta upp Orion-farkosten, som astronauterna under Artemis III skjuts upp i, runt månen. Här kommer astronauterna att byta farkost för månlandningen, och efter nästan en vecka på himlakroppen ska de tas upp till Orion igen.

En månlandare med jorden i bakgrunden.
Illustration av Starship som månlandare.

Vid Artemis V är tanken att den nya rymdstationen Lunar Gateway redan ska vara i bruk. Blue Origins månlandare Blue Moon, som också behöver tankas i rymden, ska docka med rymdstationen och där låta astronauter klättra ombord i stället för att direkt sammanstråla med Orion-farkosten.

När Blue Moon är tankad med kraftigt nedkylt flytande väte kommer den att väga dryga 45 ton. Landaren ska skjutas upp till omlopp runt månen med hjälp av en företagets nyutvecklade New Glenn-raketer. Starship HLS skjuts upp hopkopplad med försteget Super heavy och själva månlandaren väger över 100 ton.

– Att ha två olika utformningar av månlandare, med olika tillvägagångssätt för att möta Nasas uppdragsbehov, ger mer robusthet och säkerställer regelbundna månlandningar, säger Lisa Watson-Morgan, chef för programmet för mänskliga landningssystem vid Nasas Marshall Space Flight Center i Alabama, i ett pressmeddelande.