Volvos vd: ”Omfattande kris att ta sig ur”

2020-04-23 11:31  
Martin Lundstedt, Volvos vd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Något bättre resultat än väntat för AB Volvo, men vd Martin Lundstedt varnar för besvärliga tider framöver. Sedan slutet av mars är nettoorderingången på lastbilar negativ.

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 6 490 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 13 280 miljoner kronor samma period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 6,45 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning. På Stockholmsbörsen är det dock tummen ner och aktien backar drygt tre procent.

– Kvartal ett 2020 har varit ett mycket speciellt kvartal. Det började enligt förväntan. Vi hade redan, efter många goda år, sett en viss nedgång och anpassat oss efter det och sedan kom covid-19-pandemin som har påverkat AB Volvo runt om i världen, säger Martin Lundstedt.

Läs mer: Därför satsar AB Volvo till sist på bränsleceller

Coronakrisen har påverkat företaget på många sätt, först med nedstängningen i Kina under februari och sedan med fullt genomslag i Europa från mitten av mars, säger han.

Det handlar om brutna leveranskedjor, nedstängd produktion, kraftigt minskad aktivitetsnivå och minskad orderingång och leveranser.

Omsättningen uppgick till 91,4 miljarder kronor, jämfört med 107,2 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 84,8 miljarder kronor.

Negativ orderingång

Nettoorderingången på lastbilar sjönk från 45 884 till 38 399 under perioden. Antalet lastbilar som levererades sjönk samtidigt från 58 594 till 38 399.

– Vi fokuserar på att snabbt anpassa våra kostnader eftersom stora delar av verksamheten inte är i gång, säger Lundstedt.

Men han säger också att det har varit svårt att hinna med och göra anpassningar i den hastighet som krisen har utvecklat sig. Lundstedt varnar i rapporten för en tuff kommande period då alltfler kunder begär att få anstånd med betalningar på sina leasingkontrakt.

– Vi kommer att få en ännu större påverkan under kvartal två, eftersom vi går in i det kvartalet med en stoppad produktion i stora delar av världen.

Läs mer: Scanias vd: ”Vi ska nyttja tillfället för att ställa om”

I mars minskade nettoorderingången på lastbilar med 75 procent, jämfört med februari, och sedan slutet av mars har nettoorderingången varit negativ med återförsäljare som avbokar tidigare lagda order.

– Man lägger inte in ordrar i det här läget, säger Lundstedt angående den sjunkande efterfrågan på lastbilar.

Ett stort fokus ligger på hälsa och säkerhet för medarbetarna, säger han. Och planen är att försiktigt återstarta verksamheten.

Snabbt på plats

TT: Hur tycker du att stödet från regeringen har varit så här långt?

– Korttidspermitteringssystemet är bra. Det är mycket bra att regering och riksdag snabbt fick det på plats, säger Lundstedt.

Under finanskrisen tyckte han att det gick alldeles för långsamt. Han hoppas på en fortsatt dialog mellan näringsliv och regering kring vägen ur krisen.

– Den här krisen och vägen ur är så pass omfattande.

TT: När tror du att det kan börja byggas lastbilar igen här i Göteborg?

– Vår plan är att långsamt komma i gång från nästa vecka i Europa och Nordamerika.

Det handlar om att känna av att leveransförmågan finns och känna av efterfrågenivån, enligt Lundstedt.

Fakta: Volvos delår i siffror

 

 Kvartal 1, 2020Kvartal 1, 2019
Nettoomsättning91 449107 208
Justerat rörelseresultat7 14012 696
Resultat efter finansiella poster6 49013 280
Nettoorderingång, lastbilar (antal)38 39945 884
Nettoorderingång, anläggningsmaskiner (antal)20 61422 246

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Källa: Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt