Vattenfalls nya ordförande: Vi kan inte få ett fossilfritt samhälle utan att det märks

2022-03-09 06:00  

Han leder världens största organisation för mobiltelefoni och blir inom kort ny ordförande för Vattenfall. Civilingenjören Mats Granryd ska lära energiindustrin alla knep från mobiltelefonins värld.

Uppkopplade prylar har det pratats om i många år, men det är först nu som det kommer att hända på riktigt. Och det är industrin som går i frontlinjen.

– Vi står nu inför en industriell revolution där 5g kommer att ge oss snabbare uppkopplingar, mindre fördröjning och mer stabilitet. 5g är också en typ av plattform för innovation och jag är övertygad om att vi kommer att få se många innovativa lösningar framöver, säger Mats Granryd till Ny Teknik.

Efter drygt 15 år på Ericsson och 5 år som vd för Tele 2 är han i dag generaldirektör för GSM Association. Det är en organisation som inte bara arrangerar den årliga mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona utan också samordnar omkring 800 mobiloperatörer och flera hundra andra företag i telekomindustrin.

Så bör Europa bygga ut 5g-nätet

Standarder är viktigt inom telekom och när det gäller 5g har arbetet kommit långt.

– Ja, det är en stor skillnad mot förr. Jag kommer ihåg när man byggde mobilnät för 2g men att det under lång tid saknades mobiltelefoner, vilket gjorde att GSM ironiskt då sades stå för ”God send mobiles”. Med 4g och 5g har standardiseringen blivit så otroligt mycket bättre, och nu finns det 5g-mobiler tillgängliga i samma stund som näten rullas ut, säger han.

Mats Granryd, generaldirektör för GSM Association och ny ordförande för Vattenfall. Foto: Anders Frick

Mats Granryd påpekar att såväl Asien som Nordamerika ligger långt framme när det gäller 5g-utbyggnaden. Däremot är han orolig för att Europa kommer att hamna ännu längre på efterkälken om inte EU och de enskilda länderna ser över hur man hanterar sina regleringar.

– Kina har gått till en innovativ massmarknad där 29 procent av alla mobilabonnenter använde 5g vid det senaste årsskiftet. Motsvarande siffror för Nordamerika är 14 procent och Europa bara 4 procent, så det är tydligt att de flesta europeiska länder ligger efter, säger han.

Läs mer: Trots motgångarna – Huawei vägrar släppa Sverige

Enligt Mats Granryd så består problemet huvudsakligen i att man i Europa sätter upp regler redan innan 5g-näten byggs upp, vilket hämmar innovation.

– En bättre lösning vore att först låta utbyggnaden ske och sedan reglera efteråt, om eller när det visar sig behövas ur exempelvis konkurrenshänseende. Vi på GSMA är inte emot reglering, men man kan inte bara sitta på sin kammare och tänka ut regler och tro att det sedan blir som man har tänkt. Vi förordar i stället mer frihet till en början, säger han.

”Vi kommer att behöva acceptera mer vindkraft”

I april kommer Mats Granryd ta plats som ordförande för Vattenfall, vilket han ser fram emot. Planen är bland annat att hjälpa energijätten med inspiration och erfarenhet från mobilindustrin.

– Jag har suttit i Vattenfalls styrelse i snart två år nu och har hittills sett flera likheter. Såväl telekom som energi är starkt reglerade industrier och i båda fall arbetar man ofta med långa och komplicerade infrastruktursatsningar. Det är ingen tillfällighet att Carl-Henric Svanberg blev ordförande i energibolaget BP efter sina år som vd för Ericsson, säger Mats Granryd.

Förmonteringskranen lyfter de två nedersta, tyngsta, torndelarna på plats ovanpå fundamentet. Bara att flytta kranen tar 18 timmar inklusive ned- och uppmontering. Foto: Marcus Bäckström/Vattenfall

Han säger till Ny Teknik att han ser fram emot att vara med och driva den klimatmässiga omställning som samhället står inför.

– Att gå mot ett fossilfritt leverne under en generation och att få vara med och sätta press på detta tycker jag känns jättespännande. Det finns massor av utmaningar, och en av dem är att få acceptans bland alla medborgare, för länderna kommer inte att kunna genomföra omställningen till ett fossilfritt samhälle utan att det märks. Vi kommer att behöva acceptera exempelvis mer vindkraft och elnät på våra marker. Fossilfritt stål, hållbart flygbränsle, ja det finns många spännande möjligheter där det händer mycket just nu, säger Mats Granryd.

Läs mer: Elnäten flyttar ut till jättevindparkerna i haven

Energi har också kommit i extra fokus efter att Ryssland invaderade Ukraina – något som fick Mats Granryd och hans kollegor att ta snabbt beslut kring det ryska deltagandet på Mobile World Congress.

Slutsatsen blev att Ryssland helt enkelt inte fick vara med. Arrangörerna stängde den ryska paviljongen och bad den ryska delegationen att åka hem.

Om du blickar framåt fem år – vad kommer då att ha hänt inom mobilvärlden?

– Jag tror att metaverse kommer att bli någonting. Det kommer inte att heta metaverse, men det kommer att bli någonting i gränslandet mellan fysisk och digital verklighet. Om fem år tror jag också att 5g har blivit en självklar plattform för industrin. Med hjälp av iot och artificiell intelligens kommer den dessutom att vara mycket mer effektiv. Att hantera stora mängder data och dra vettiga slutsatser, det kommer vi att vara duktiga på. På konsumentsidan kommer vi nog inte riktigt att bry oss om det är 4g eller 5g som vi använder – det är inom industrin som den stora revolutionen kommer att hända, säger Mats Granryd.

Anders Frick

Mer om: Vattenfall MWC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt