Vattenfall deltar i estnisk satsning på små kärnkraftverk

2020-03-23 12:20  

Det estniska utvecklingsbolaget Fermi Energia jobbar för att Europas första modulära kärnreaktor ska byggas i Estland. Nu ger sig svenska Vattenfall in i projektet.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om Fermia Energias förstudie, som bland annat handlar om att hitta en lämplig plats för en liten, modulär lättvattenreaktor. Arbetet ska också kartlägga hur regelverket kan anpassas för så kallade SMR:er, små och modulära reaktorer.

Den finska energijätten Fortum och den belgiska ingenjörsfirman Tractabel deltar i projektet. Nu får de också sällskap av Vattenfall.

– Det här är ett sätt för oss att förstå hur långt utvecklingen av SMR-teknik har kommit, säger Torbjörn Wahlborg på Vattenfall i ett pressmeddelande.

”Utvecklingen ser lovande ut”

Bolaget konstaterar att intresset för småskaliga reaktorer har ökat de senaste åren: ”Frågan är hur pass mogen tekniken är och ifall den är redo att licensieras.”

Estland hör i dag till de länder som har störst koldioxidutsläpp per invånare. Det beror på att mer än 70 procent av landets energi kommer från oljeskiffer.

– Estnisk elproduktion baseras i hög utsträckning på oljeskiffer som är den mest koldioxidintensiva råvara som finns. En omställning av Estlands elproduktion vore en viktig klimatåtgärd för hela EU, säger Torbjörn Wahlborg.

Enligt Mats Ladeborn, strategiansvarig för kärnkraftverk på Vattenfall, handlar samarbetet om att skaffa sig mer kunskap:

– Utvecklingen av småskaliga kärnreaktorer ser lovande ut och för oss är det naturligtvis intressant att följa den tekniska utvecklingen inom alla kraftslag som vi själva använder oss av för att producera elektricitet, säger han i pressmeddelandet.

Inte troligt i Sverige

Små och modulära reaktorer som kan massproduceras i fabrik är kärnkraftsindustrins svar på stora kärnkraftsbyggen som har försenats och fördyrats.

Men i Sverige är det inte särskilt troligt reaktortypen kommer att byggas inom den närmaste framtiden, konstateras i en färsk studie från Energiforsk. Strålsäkerhetsmyndigheten skulle ha en lång startsträcka om det kom in en ansökan om att bygga en sådan reaktor.

Dagens regelverk är anpassat för stora kärnkraftverk som ligger långt från storstäderna. Om små och modulära reaktorer ska bli verklighet krävs ändringar i lagstiftning och tillståndsprocesser. I Finland lanserades nyligen ett arbete för att göra om kärnenergilagen och anpassa den till småskalig kärnkraft.

Små och modulära reaktorer

Det finns ett 50-tal olika koncept på små och modulära kärnreaktorer (SMR).

Ett av affischnamnen är amerikanska Nuscale. Företagets reaktor ska placeras under jord medan turbin och generator byggs i marknivå.

Definitionen på SMR är upp till 300 megawatts elektrisk uteffekt.

Lättvattenreaktorer är den tekniskt mest mogna SMR-typen.

Övriga koncept (som också brukar räknas till generation IV) är gaskylda högtemperaturreaktorer, smältsaltreaktorer och snabba reaktorer.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt