Vad är Web 5 – och varför hatar Twittergrundaren Jack Dorsey Web 3?

2022-06-15 15:40  

Twittergrundaren och kryptofantasten Jack Dorsey har ett nytt passionsprojekt. Men vad är egentligen Web 5 som hans företag TBD vill skapa – och vad hände med Web 4?

Alrite, varför pratas det om Web 5 just nu?

Allt är Jack Dorseys fel! Skämt åsido, efter sortin från Twitter har han fokuserat på betalföretaget Block (tidigare Square) och dotterföretaget TBD, som utvecklar en öppen plattform för Bitcoin och ”DeFi” (decentraliserad finans).

Web 3 har varit en stark trend på nätet ett tag, men Jack Dorsey är inget fan av den nya versionen av internet – snarare tvärtom. Kritiken handlar framför allt om att venture capital-bolag, som Andreessen Horowitz, finansierar många nuvarande Web 3-intiativ – något som går emot själva grundidén om att bygga ett oberoende, decentraliserat internet, enligt Jack Dorsey.

Konceptet för Web 5 presenterades nyligen av TBD, men det ligger nära till hands att tänka sig att mycket kanske handlar om att Jack Dorsey vill skapa uppmärksamhet kring sina egna bolag. Att gå ut med hård kritik mot andra är en PR-strategi som ofta funkar – se bara på Elon Musks återkommande utspel.

Vi har precis börjat förstå Web 3 – vad ska Web 5 tillföra?

Mycket handlar om spekulationer i dagsläget, nota bene. På konceptnivå kretsar mycket om Web 5 om att ge webbanvändare tillgång till en suverän, decentraliserad digital identitet, decentraliserade nätverk och webbtjänster, samt decentraliserad datalagring av känsliga personuppgifter.

Läs mer: Vila i frid – i dag dör Internet Explorer

”Decentraliserad” är alltså ett nyckelord här, precis som med Web 3. Utgångsläget är att dagens internet (webb 2) är för centraliserat, och ger för stor makt till ett fåtal storbolag (Meta/Facebook, Alphabet/Google och Amazon/AWS, till exempel).

Både Web 3-entusiasterna och Jack Dorsey är överens om att man i stället kan använda öppna standarder, blockkedjor och andra tekniker för att bygga ett nytt internet som ger användarna större kontroll över utvecklingen av nya tjänster, applikationer – och sina egna data.

Läs mer: Deras flygande motorcykel ska gå i 800 km/h

Många av dagens mest populära webbtjänster, som sociala medier, är gratis, men bygger på att användarna i stället betalar genom att dela med sig av bland annat data.

Inom Web 3 tänker man sig att användarna i stället brukar "tokens".  Dessa digitala polletter utfärdas vanligtvis som en form av mikrobetalning för tjänster, lagring av data (ex. FileCoin eller StorJ) eller digital konst (NFT). Grundtanken är att användarna alltså slipper betala för dessa polletter med sina egna data.

Blockkedjeplattformen Ethereum, och polletter som kan genereras där, har en central roll hos Web 3.

Sheryl Sandberg, tidigare operativ chef för Facebook, och Twitters vd Jack Dorsey vittnade för USA:s senat under 2018. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/TT

Det här med tokens har fått Jack Dorsey att gå i taket. ”Låt mig tala klarspråk: Nej. Det kommer inte finnas några tokens att investera i med Web 5”, skriver han på Twitter.

Motståndet från Dorsey, och andra, kommer efter att polletterna fått ett eget värde – vilket har lett till att det börjat spekuleras i dessa. Den utvecklingen hotar själva grundidén med Web 3, och minskar dessutom användarbarheten av dessa tokens, enligt kritikter.

Läs mer: Miljontals Ipad-ägare snuvas på ”drömfunktion” 

Web 5 ska i stället, enligt Jack Dorsey, förlita sig på blockkedjan i Bitcoin, och ION – en ny standard för decentraliserade identiteter över Bitcoin-nätverket. Standarden utvecklas av Microsoft, bygger på öppen källkod och använder datalänklagret (layer 2) för decentraliserade identiteter (DID). 

Vad är det, då? Målet med DID är att ge internetanvändarna större kontroll över sin digitala identitet. I stället för att knyta inloggning på nätet kring ett fåtal storbolag (tänk ”Logga in med Apple/Google/Facebook”), ska DID-lösningar förankras i blockkedjor. Din identitet kommer då styrkas av exempelvis publika nycklar, vars giltig kontrolleras med hjälp av blockkedjan – inte av data i händerna på techjättarna.

När kommer Web 5?

Mycket, mycket oklart. Jack Dorsey och TBD har ännu inte presenterat en utförlig tidsplan för projektet.

Läs mer: Vad är Web3, och hur kommer det att påverka dig?

Förresten, borde inte Web 4 vara nästa steg?

Det kan man tycka. Begreppet Web 5 är sprunget ur addition. Genom att ta det centrala från Web 2 (som kretsar mycket kring sociala medier och användarskapat innehåll) och Web 3 (decentraliserad identitet och öppna webbtjänster) får man Web 5, enligt Jack Dorsey. 2+3 = 5, helt enkelt.

Foto: Istock

Är det här mest ett pr-trick, eller kan Web 5 bli något?

För att svara på det, ringde Ny Teknik till Christian Landgren, internetexpert och grundare av digitaliseringsbyrån Iteam:

– Det finns drag av en spekultionsbubbla kring Web 3. Mycket handlar om en kanske överdriven, allt för optimistisk tro på en snabb förändring av internet. Men i grund och botten är utvecklingen kring decentraliserade identiteter och en mer oberoende webb helt nödvändig. Internetanvändare behöver få större kontroll över sina egna data, exempelvis.

Christian Landgren. Foto: Jörgen Appelgren

– Kanske det är bra att hoppa över namnet Web 3 – eller bara acceptera att alla nya begrepp får stå ut med en hype i början. Det viktiga här är inte att fastna vid begreppen – istället ska fokus ligga på problemen som Web 3 och 5 vill lösa.  Jag tycker att dessutom Sverige borde kunna bli ett föregångsland när det gäller utvecklingen av den här nya digitala infrastrukturen, säger Christian Landgren.

Kalle Wiklund

Mer om: Web3 Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt